“Let`s Do It, Romania!” – sătmărenii în marea curăţenie!


Deşi în număr mult mai mic faţă de anul trecut, sătmărenii s-au mobilizat sâmbătă, 12 mai, pentru a participa la acţiunea “Let`s Do It, Romania!” Echipa de organizare de pe plan local a identificat mai multe zone din judeţul Satu Mare unde a fost necesar să se intervină în scopul strângerii gunoaielor de tot felul. Este vorba despre Lazuri, Vetiş, Petea, Peleş, Amaţi, Ruşeni, Mădăras, Odoreu-Martineşti, respectiv pădurile Săcăşeni şi Cioncheşti. Pe lângă cei aproximativ 500 de voluntari care s-au înscris pentru a participa la marea curăţenie şi au pornit de pe platoul din Piaţa “25 Octombrie”, au răspuns prezent şi cel puţin 25 primării din judeţ. Bianca Durkovics, din partea organizatorilor, ne-a declarat că în total, în judeţul Satu Mare au participat circa 3.000 de persoane la acţiunea de curăţenie şi ecologizare, fiind strânşi peste 2.500 saci cu gunoaie. “Cu toate că în acest an participarea a fost mai redusă, ne bucurăm că am reuşit să acoperim, în scopul igienizării, toate zonele identificate, pe care le-am lăsat curate în urma noastră” – a declarat Bianca Durkovics.

Cum era de aşteptat, Agenţia pentru Protecţia Mediului a răspuns prezent şi a participat la acţiune cu 15 angajaţi care au intervenut în scopul ecologizării traseului Satu Mare – Lazuri (aproximativ 6 km), fiind colectaţi 15 saci cu deşeuri reciclabile. Comparativ cu anii trecuţi, cantitatea de deşeuri colectată a fost mai mică având în vedere conştientizarea cetăţenilor cu privire la importanţa protejării mediului înconjurător.

La acţiunea de sâmbătă au participat şi 35 de voluntari jandarmi – din care 20 din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Satu Mare, iar 10 din cadrul Detaşamentului 3 Tăşnad. Aceştia s-au alăturat proiectului deoarece au considerat că este momentul să lupte pentru o cauză nobilă, şi au acţionat pe raza comunei Păuleşti şi în Grădina Nucilor, precum şi în jurul oraşului Tăşnad, în pădurea de la Săcăşeni. Jandarmii au selectat deşeurile după criteriul UMED/USCAT, şi au strâns din zonele repartizate pentru ecologizare circa 128 de saci de gunoaie.

Şi echipa UDMR Satu Mare, alcătuită din preşedintele Consiliului Judeţean, Csehi Arpad, senatorul Tiberiu Gunthner, primarul Iuliu Ilyes, viceprimarul Kereskeny Gabor, precum şi candidaţii propuşi pentru funcţiile de consilieri judeţeni şi municipali – s-a implicat în marea curăţenie. Aceştia au acţionat în zona Amaţi-Ruşeni şi au colectat circa 40 de saci cu gunoaie.

Pe de altă parte, între cei care au participat ca voluntari la marea curăţenie s-au aflat şi 10 persoane private de libertate din Penitenciarul Satu Mare. Aceştia au acţionat pe raza localităţii Botiz, iar activitatea s-a desfăşurat în baza acordului de parteneriat încheiat între Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Asociaţia “Viitorul în zori”, din partea organizatorilor “Let’s Do It, Romania!”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.