UPDATE: Peste 5 tone de pesticide găsite într-o groapă acoperită cu pământ

Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase în cooperare cu reprezentanți ai Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Satu Mare, au identificat miercuri, 25 aprilie, în urma unei acțiuni comune, trei persoane suspectate de comiterea de infracțiuni de poluare a solului cu deșeuri periculoase.

Polițiștii și comisarii de mediu au depistat în Pișcolt, pe pășunea localității, cantitatea de 5,5 tone deșeuri de pesticide depozitate într-o groapă acoperită cu pământ. În urma investigațiilor efectuate a rezultat că deșeurile provin de la o fostă fermă pomicolă din localitatea Curtuișeni, județul Bihor, și au fost transportate și depozitate în respectiva locație cu încălcarea flagrantă a normelor legale de către cei trei suspecți identificați de polițiști. În urma extinderii cercetărilor a rezultat că în incinta fermei mai există cantități de deșeuri, astfel încât au fost cooptați în acțiune și polițiștii din județul vecin ai Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Bihor, aceștia depistând încă 6 tone de deșeuri de pesticide.

Pe numele celor trei suspecți, Endre K., de 47 de ani, Nicolae C., de 39 de ani, din Pișcolt, și Ștefan F., de 42 de ani, domiciliat în Germania, s-au întocmit acte premergătoare începerii urmăririi penale sub aspectul comiterii a trei infracțiuni prevăzute de O.U.G. 195/2005, privind protecția mediului, și anume: infracțiunea de poluare a solului cu deșeuri, transportul și tranzitul de substanțe periculoase și neluarea măsurilor de eliminare totală a deșeurilor periculoase.

Polițiștii Serviciilor Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratelor de Poliție Satu Mare și Bihor alături de comisarii Gărzii de Mediu continuă cercetările pentru clarificarea cauzei sub toate aspectele și tragerea la răspundere penală a tuturor persoanelor implicate în comiterea infracțiunilor.

UPDATE:

Potrivit anchetatorilor, una dintre cele trei persoane suspectate că ar fi depozitat deşeuri de pesticide într-o groapă de pe păşunea din Pişcolt este viceprimarul comunei, Kovacs Endre. Acesta, împreună cu tractoristul Primăriei, Nicolae C., au transportat deşeurile de la o fostă ferma pomicolă din Curtuişeni (judeţul Bihor) depozitându-le în groapa de pe păşune. Din primele cercetări efectuate de către oamenii legii reiese că ferma pomicolă din judeţul Bihor a fost cumpărată de Ştefan F. (având domiciliul în Germania) care, dorind să facă câteva amenajări a vrut să scape de pesticidele depozitate la fermă. Potrivit unor surse neoficiale “pesticidele sunt din 1973 şi probabil au rămas la ferma respectivă fără a fi utilizate. Este vorba despre substanţe folosite pentru stropirea pomilor. În consecinţă, gradul de toxicitate al acestor este redusă dar cu toate acestea legea nu permite depozitarea substanţelor chimice în felul în care au procedat cei trei suspecţi”.

Potrivit aceloraşi surse, viceprimarul comunei Pişcolt este în relaţii de prietenie cu proprietarul fermei, Ştefan F., şi s-au înţeles să transporte deşeurile cu tractorul Primăriei, pe păşunea localităţii. Cei trei bărbaţi vor răspunde în faţa legii pentru fapta comisă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.