“Apucaţi taurul de coarne, că puteţi! Giurcă n-a mai putut”!


Pentru noul prefect Cristian Sasu, şedinţa comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice, organizată miercuri, 25 aprilie, a constituit un prim impact frontal oficial cu atitudinea şi metehnele preşedintelui Asociaţiei Judeţene a Pensionarilor (AJP) Satu Mare, Mircea Marian. Pe ordinea de zi au fost prevăzute aspecte reluate cu insistenţă la fiecare şedinţă, respectiv asigurarea gratuităţii pentru pensionari pe mijloacele de transport în comun, nemulţumirile referitoare la modalitatea de facturare a gazului şi energiei electrice aplicată la nivel naţional, cu solicitarea ca prefectul să facă ceva pentru ca în Satu Mare facturarea să fie diferită pentru pensionari, precum şi solicitarea ca în jurul bazinului din incinta Taberelor Şcolare să fie permisă amplasarea de tonete cu mititei, grătare şi băuturi răcoritoare.

După obiceiul care l-a consacrat, Mircea Marian şi-a încordat muşchii şi de data aceasta, astfel că noul prefect n-a fost scutit nici de tonul ridicat al preşedintelui AJP, nici de ameninţările acestuia că dacă pensionarii nu sunt ascultaţi şi sprijiniţi de Cristian Sasu, altă dată să nu-i mai cheme la şedinţă. Cu atât mai mult cu cât, “tânăr fiind, Cristian Sasu poate să ia taurul de coarne, spre deosebire de Radu Giurcă, fostul prefect, care n-a mai putut”. De etichetările, dezaprobarea şi ridiculizarea rolului pe care îl au, n-au fost scuţiţi nici primarul, viceprimarii şi consilierii municipali, dar şi directorii de la Electrica şi E.ON. Gaz, care, în opinia lui Mircea Marian, ar fi cazul să ia parte la şedinţe.

Însă, cea mai năstruşnică dorinţă a preşedintelui AJP Satu Mare a fost cu privire la amplasarea în incinta Taberelor Şcolare a unor tonete cu mititei, grătare şi băuturi răcoritoare. Cu răbdare şi tact, prefectul Cristian Sasu le-a explicat pensionarilor prezenţi că statutul juridic al Taberelor Şcolare nu permite acest lucru, precum şi faptul că solicitarea AJP privind administrarea de către pensionari a bazinului din incintă, ar putea fi posibilă doar după îndeplinirea formalităţilor finalizate într-un târziu, în cel mai bun caz, printr-o Hotărâre de Guvern.

Din păcate, problema bazinului din incinta Taberelor Şcolare reprezintă pentru Mircea Marian o nebuloasă. Acesta nu poate sau nu doreşte să înţeleagă că Vasile Ţânţaş nu este obligat să furnizeze gratuit apă termală în bazinul din incintă. De altfel, aşa cum a precizat şi Daniel Pop, coordonatorul Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport, folosirea bazinului de către pensionari nu este autorizată, ceea ce a remarcat deja în avertismentul emis şi Direcţia de Sănătate Publică. În aceste condiţii, nu este posibilă nici instalarea în incinta Taberelor Şcolare a tonetelor solicitate de Mircea Marian.

Pentru a putea studia pe îndelete problemele ridicate de pensionari, şi în vederea găsirii de soluţii acolo unde este posibil, prefectul Cristian Sasu a solicitat puţin timp pentru a porni ulterior de la un “punct zero”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.