Primar de: Crucişor – Florinel Andreica

Este cel mai longeviv primar din județul Satu Mare aflându-se la finele celui de-al 5-lea mandat. Anul trecut, a primit o diplomă de excelență și trofeul ”Primar de 5 stele” din partea Asociației Comunelor din România. Îi place sportul, muzica și călătoriile. Se implică activ în rezolvarea problemelor cetățenilor comunei, considerându-se un primar căruia nu-i place să stea la o masă de birou alegând mai degrabă să iasă în mijlocul oamenilor ascultându-le problemele. Vă invit să faceți cunoștință cu primarul comunei Crucișor, Florinel Andreica.

Reporter: Pentru început vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre dumneavoastră …
Florinel Andreica: M-am născut la 1 august 1953, în satul Măriuş. Am absolvit liceul la actualul Colegiu Naţional „Doamna Stanca” Satu Mare, după care am urmat Şcoala Tehnică de Sticlărie de la Turda. Apoi m-am înscris la cursul de proprietate industrială de la Bucureşti făcându-mi stagiul de practică la Oficiul de Invenţii şi Mărci din capitală. Sunt căsătorit şi am două fete, Ioana şi Adriana, şi două nepoţele, Sonia şi Maria. Ah, da, era să uit! Din clasa a V-a şi până la terminarea liceului am stat la internatul actualului Colegiu Kolcsey Ferenc. Îi spuneam Bastilia, din cauza disciplinei militărești de acolo. Ne trezeam dimineaţa la ora 05.00, după care ne spălam, mâncam şi mergeam la şcoală unde stăteam până la ora 19.00. Tot acolo ne pregăteam și lecțiile pentru ziua următoare. Apoi ne întorceam la internat, luam masa la cantină după care ne culcam. Stingerea era la ora 20.00. Însă acest lucru mi-a prins foarte bine deoarece și acuma mă trezesc dimineaţa devreme şi nu sunt deloc obosit.

R.: Sunteţi unul dintre cei mai longevivi primari din judeţul Satu Mare dar şi din ţară. Aţi fost ales în această funcţie imediat după Revoluţia din 1989, la vârsta de 37 de ani …
F.A.: Aşa este. Oamenii m-au ales ca să le reprezint interesele deoarece au încredere în mine. Imediat după Revoluţie s-a pus problema de a prelua frâiele puterii şi tot ce era comunist trebuia înlăturat. Asta era filozofia de atunci. Revoluția m-a prins ca şef de atelier la Fabrica de sticlă din Poiana Codrului. La acea vreme fabrica avea în jur de 1.200 de angajaţi însă au fost vremuri, vorbesc aici de perioada comunistă, când în cadrul fabricii lucrau chiar şi 1.600 de muncitori. Aproximativ jumătate din locuitorii comunei erau angajaţi ai fabricii. În prezent nu mai sunt decât 40 de muncitori dar eu sper ca industria sticlei să se revigoreze în zonă deoarece avem o istorie bogată și o tradiție îndelungată în acest domeniu. Înainte de 1989 salariile erau mari, de 4.000-5.000 de lei, însă şi munca depusă era pe măsură. De exemplu, un suflător de sticlă lucra la 1.200 de grade Celsius. Dar să ne întoarcem la începuturile carierei mele de primar. Pe data de 10 ianuarie 1990, am fost luat pe braţe de muncitori şi instalat în funcţia de primar al comunei Crucişor. Aveam pe atunci 37 de ani. Muncitorii mă iubeau deoarece mă certam adesea cu cei din conducerea fabricii, apărând interesele angajaților. Ţineam cu angajaţii şi aceasta cred că este motivul pentru care m-au ales de atâtea ori în funcția de primar. Din 1990 au trecut însă peste două decenii şi acum sunt la al cincilea mandat de primar. Anul trecut în martie am fost răsplătit cu o diplomă de excelenţă şi trofeul „Primar de 5 stele” din partea Asociaţiei Comunelor din România. Secretul meu în ceea ce privește longevitatea în această funcție este că mă implic în toate activităţile comunităţii pe care o administrez. Nu îmi place să stau la birou sau la margine. Vreau să fiu activ. Sunt omul care iese în comunitate, discută cu oamenii, îşi notează probleme cu care aceştia se confruntă iar apoi caută soluţii viabile.

R.: De când sunteți membru PNL?
F.A.: La început am fost în Frontului Salvării Naţionale (FSN) până în 1991 când am trecut în rândurile Partidului Republican al cărui fondator și preşedinte a fost profesorul Ioan Mânzatu. Însă în 1993, Partidul Republican a fuzionat cu Frontul Democrat al Salvării Naționale (FDSN) și a dispărut de pe scena politică. Apoi, m-am înscris în PL ’93 al cărui președinte era Dinu Patriciu, care în 1998 a fuzionat cu PNL.

R.: Care au fost dificultățile de care v-ați lovit în 1990, imediat după alegerea dumneavoastră în funcția de primar al comunei Crucișor?
F.A.: Am avut de rezolvat foarte multe probleme. Să vă dau câteva exemple: nu aveam iluminat public, străzile erau de pământ iar asistenţa medicală era aproape inexistentă. Și dacă tot vorbim de începuturile anilor ’90, să nu uităm nici de repunerea oamenilor pe vechile proprietăţi, potrivit Legii 18.

R.: Care consideraţi că este cea mai importantă realizare a dumneavoastră în calitate de primar al comunei Crucişor?
F.A.: Dacă aş începe să vorbesc despre realizările mele aş putea să umplu pagini întregi de ziar. Sunt multe dar mă limitez să amintesc doar câteva dintre acestea și anume: introducerea gazului metan, reabilitarea termică şi modernizarea Căminelor culturale din Poiana Codrului şi Iegherişte, amenajarea grupurilor sanitare şi reabilitarea termică a grădiniţelor din Crucişor şi Iegherişte, asfaltarea străzilor, pietruirea drumurilor comunale, modernizarea şcolilor de pe raza comunei. Să nu uităm nici de amenajarea spaţiilor verzi şi locurilor de joacă pentru copii în satele Iegherişte şi Crucişor. Lucrările au fost finalizate în 2009. Printre realizările anului trecut (2011) aș aminti pe lângă staţia de epurare din localitatea Poiana Codrului şi modernizarea străzii Pe vale din Poiana Codrului şi strada principală din Crucişor, proiect finanţat în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) prin Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală (FEADR), măsura 322. Gazul a fost introdus în perioada 1991-1992. Îmi amintesc că bugetul local era atât de sărac încât, pentru a avea gaz, am adunat bani de la oameni. Sunt mândru de faptul că Poiana Codrului şi Iegherişte au fost primele sate din judeţ unde la doar câţiva ani după Revoluţie au fost aprinse primele flăcări de gaz. Apoi în perioada 1993-1994 a urmat şi satul Crucişor. În perioada 2005-2007 am finalizat şi reţeaua de apă şi canalizare. În prezent, comuna Crucişor dispune de reţea de apă potabilă pe o lungime de 22 km. Avem şi o staţiei de epurare, situată în Poiana Codrului, proiect finalizat în 2011.

R.: Aţi enumerat o serie de realizări şi desigur, lista poate continua. Însă vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre proiectele pe care le aveţi în derulare în momentul faţă
F.A.: Cu mare plăcere. Una dintre investiţiile în curs de derulare este şi realizarea unei platforme de depozitare şi gospodărire a gunoiului de grajd şi deşeurilor menajere finanţată în cadrul proiectului „Controlul integrat al poluării cu nutrienți”. Apoi dorim ca în cadrul unui parteneriat cu Romsilva să realizăm un mediu turistic în zona Codrului şi nu în ultimul rând trebuie să punem accent pe dezvoltarea meşteşugului sticlăriei, deoarece avem o istorie extrem de bogată în acest sens.

R.: Suntem în an electoral astfel că nu pot trece fără să nu vă întreb: veți candida pentru un nou mandat de primar?
F.A.: Răspunsul meu este da. Mai am câteva proiecte de finalizat pentru bunul mers al comunei. Ştiţi cum e? Un primar are nevoie de continuitate pentru a reuşi să-şi ducă proiectele la bun sfârşit. Candidez şi din ambiţie. Vreau să obţin cel de-al 6-lea mandat de primar. De altfel, mi-am propus să candidez până când nu vine cineva cu proiecte viabile și care vrea să facă ceva bun pentru comunitatea în care trăiește. Dacă mă întrebați de șansele de a mai obține un mandat de primar, pot să vă spun fără să mă laud că am toate motivele să cred că oamenii îmi vor acorda și în acest an încrederea și mă vor alege în fruntea comunei. De ce? Pentru că nu am un contracandidat care să mă bată în lupta electorală. Dacă faci ceva pentru comunitate, oamenii te aleg. Continuitatea în funcție, mai ales în cazul primarilor, contează foarte mult deoarece sunt multe proiecte care nu sunt finalizate în mandatul în care au fost lansate astfel că ideile edilului trebuie duse mai departe. De ce nu se dezvoltă multe dintre localitățile țării? Deoarece primarii sunt schimbați după primul sau al doilea mandat. Drept urmare vine un alt primar, cu o altă gândire, cu o altă viziune și, nu odată proiectele demarate în legislaturile anterioare sunt date uitării.

R.: Având în vedere experienţa dumneavoastră în funcția de primar, ce le-ați spune celor care doresc să se lanseze în bătălia electorală din acest an?
F.A.: Să știe cu exactitate ce vor să facă, să-și contureze foarte bine în minte ideile cu care pornesc la drum și să lupte pentru ca proiectele lor să aibă câștig de cauză. Și, din prima clipă a mandatului de primar să se gândească foarte bine la fiecare leu investit.

R.: Acum vă propun să lăsăm politica și să trecem la ceva mult mai plăcut. Ce hobbyuri aveţi?
F.A.: În primul rând sportul. În tinereţe am jucat fotbal la Olimpia Satu Mare apoi la Someşul. Am jucat până ce m-am accidentat la genunchi în meciul cu Bixadul. Joc tenis de masă dar am practicat şi atletismul. Îmi place să ascult muzică, de la cea simfonică şi până la manele cu condiţia să sune bine.

R.: Ce le transmiteţi locuitorilor comunei Crucişor?
F.A.: Să aibă încredere în mine, deoarece în următorii patru ani vom rezolva şi celelalte probleme care au mai rămas. Acesta este şi motivul pentru care candidez.

R.: Vă mulţumesc pentru timpul acordat.
F.A.: Şi eu vă mulţumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.