Modificări legislative în domeniul Inspecției Muncii

Modificările aduse legii 108/1999 cu privire la înființarea și organizarea Inspecției Muncii a fost principala temă a conferinței de presă de astăzi, 30 martie, organizată în sala de ședință a Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Satu Mare.

Despre noile modificări legislative au vorbit inspectorul șef al instituției gazdă, Cristian Sasu și responsabilul de relațiile cu publicul, Ioan Flore. Potrivit celor declarate de Sasu, principala modificare adusă Legii 108/1999 se referă la faptul că de acum încolo inspectorul de muncă va fi apărat împotriva abuzurilor din partea angajatorilor. ”Noi nu am avut cazuri grave la Satu Mare însă alți inspectori din alte județe au fost amenințați și bruscați de către angajatori. Potrivit modificărilor aduse legii 108/1999, inspectorii nu mai trebuie să anunțe în prealabil angajatorii în cazul demarării unor controale”, a declarat Sasu.

Constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei împiedicarea în orice mod a inspectorilor de muncă să exercite, total sau parțial, controlul ori să efectueze cercetarea evenimentelor potrivit prevederilor legale prin orice acțiune a conducătorului unității dar și nerespectarea de către conducătorul unității de a pune la dispoziția inspectorilor de muncă, în termenul stabilit de aceștia, documentele și informațiile solicitate, necesare controlului ori cercetării evenimentelor.

În altă ordine de idei Ioan Flore, a prezentat statistica pe județ în ceea ce privește numărul angajatorilor și al salariaților, potrivit situației declarate până joi, 29 martie. Astfel, în județul Satu Mare există un număr de 6.773 de angajatori activi și 78.336 de salariați. În ceea ce privește numărul contractelor individuale de muncă, până în 29 martie, în județul Satu Mare s-au încheiat 82.374 de contracte din care 78.482 pe perioadă nedeterminată și 3.892 pe perioadă determinată.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.