Poveste cu gepizi, la Muzeul Județean Satu Mare

Expoziția vernisată astăzi, 22 februarie, la Muzeul Județean (MJ) Satu Mare deschide o fereastră spre înțelegerea vieții și obiceiurilor unui popor dispărut cu multe veacuri în urmă din analele istoriei. La evenimentul cultural care a avut loc de la ora 13.00, au participat vicepreședintele Consiliului Județean (CJ), Adrian Ștef, directorul MJ Satu Mare, Liviu Marta, specialistul în perioada migrațiilor din cadrul instituției gazdă, arheologul Robert Ghindele, profesorul Octavian Onac de la Colegiul Național ”Ioan Slavici” Satu Mare respectiv elevi ai mai multor școli din oraș.

Arme, vase din ceramică, brățări, podoabe, vârfuri de săgeți dar și diverse unelte vin să arunce un con de lumină asupra existenței unui popor care, potrivit arheologului Robert Ghindele ”a venit să facă istorie și în această parte a Europei. Cine au fost de fapt gepizii? Un popor migrator de origine germanică. Potrivit analelor istorice, gepizii au venit din Peninsula Scandinavă, au trecut prin partea de nord a Poloniei de astăzi și au ajuns la noi pe undeva în secolul al III-lea d.Hr. Sunt cunoscuți ca cei care i-au învins pe huni. Cu toate acestea, la început au avut legături extrem de bune cu hunii având în vedere că istoria ne povestește că gepizii l-au ajutat pe Attila să ajungă pe tron și să conducă triburile hune, și asta după ce ”Biciul lui Dumnezeu” și-a ucis fratele pentru a fi sigur că el va fi cel care va conduce destinele poporului său”.

Însă povestea gepizilor nu se oprește aici deoarece după decenii de colaborare cu hunii, au ajutat la înfrângerea acestora după care și-au format un adevărat imperiu care își avea centrul pe undeva lângă Cluj Napoca. Însă în veacul al VI-lea, gepizii au fost înfrânți de către avari. ”Specialiștii spun că au fost pur și simplu nimiciți dispărând cu desăvârșire din istorie”, spune Ghindele. Și cum numărul artefactelor găsite atât în Câmpia Panonică cât și în nord-vestul Transilvaniei este extrem de bogată ”am crezut că este binevenită o astfel de expoziție și aici la Satu Mare. În județul nostru la Berveni, am descoperit câteva locuințe, așa numitele ”locuințe lungi” care se regăsesc doar în Peninsula Scandinavă. Existența lor aici, în această parte a Europei, constituire un mister”, spune Liviu Marta.

Expoziția poate fi vizionată până pe data de 16 martie, iar contravaloarea unui bilet de intrare este de 2 lei pentru copii și 3 lei pentru adulți.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.