Unio Satu Mare – 100 de ani de tradiţie şi continuitate

Istoria firmei UNIO Satu MARE începe la 26 Octombrie 1911, când, pe locul actual al intreprinderii, ia fiinţă „Fabrica de Produse de Tîmplărie şi Comerţ de lemne – Societate pe acţiuni Satu Mare”. Producţia de baza a acestei unităţi economice era axată în principal pe lucrări de tîmplărie şi comerţ forestier.

În anul 1913 are loc o nouă schimbare a titulaturii intreprinderii în „Fabrica de Prelucrare a Lemnului şi de Mobilă – Societate pe acţiuni Satu Mare”. Din anul 1921, intreprinderea îşi măreşte spaţiile de producţie cu un mic atelier de reparat vagoane după care se schimbă din nou titulatura în „UNIO – Fabrica de Vagoane – Societate pe acţiuni Satu Mare”. În baza comenzilor primite din partea C.F.R., fabrica „UNIO” se situa, pe atunci, pe locul al treilea între furnizorii căilor ferate din România. În anul 1927 “UNIO” începe fabricarea unor tipuri noi de vagoane de marfă şi de persoane cum ar fi : vagoanele pe 4 osii – în premieră pe ţară şi vagoanele tip „Pullman” din care se livreaza în acel an 20 de bucăţi.

Începînd din anul 1951 UNIO devine principalul furnizor de echipamente destinate mineritului începând cu vagoneţi de tip minier, transportoare cu bandă, transportoare cu racleţi, locomotive de mină, maşini de încărcat minereu, transportoare cu bandă de mare capacitate, instalaţii de ridicat şi mori cu bile.

În paralel UNIO a avut colaborări spectaculoase cu firme renumite pe plan mondial participând la realizarea proiectelor acestora în România: RENAULT- Uzina de automobile DACIA, CITROEN- Uzina de automobile OLTCIT, ANSALDO-Centrala nucleară Cernavodă, TAKRAF-Excavatoare miniere, NISHO IWAI- Oţelinox Târgovişte. După 1990 UNIO s-a orientat cu toate forţele spre piaţa externă în special piaţa europeană. După o perioadă de adaptare s-a reuşit dezvoltarea unor relaţii de colaborare pe termen lung cu parteneri de renume mondial: Siemens, Komatsu, Thyssen Krupp, Deutsche Babcock, Komatsu, Flender AG, Michael Weinig AG, Homag AG, General Electric, Ingersoll Rand, Kuka, Technip Coflexip.

În prezent, cu cei peste 1000 de angajaţi, UNIO este capabilă să realizeze proiecte complexe şi de mare anvergură ce cuprind operaţii de prelucrare şi asamblare mecanică, instalaţii hidraulice, pneumatice şi electrice, montaj şi punere în funcţiune şi service. Peste 70% din producţie este destinată pieţei externe, în special pentru clienţi din Germania, Olanda, Franţa, Italia, Anglia, Austria. La baza acestor noi relaţii au stat principalele atuuri ale UNIO: experienţa şi buna pregătire a angajaţilor, flexibilitatea în asimilarea de know-how, capacităţile şi posibilităţile tehnologice, calitatea produselor la nivelul standardelor europene, satisfacerea exigenţelor clienţilor şi poziţia geografică.

2 Comentarii la "Unio Satu Mare – 100 de ani de tradiţie şi continuitate"

 1. forbes@yahoo.com   7 noiembrie 2016 at 7:09 pm

  da—felicitari pentru ultimul paragraph—scrieti positive si pe viitor–da intrep UNIO produce componente–
  hidraulice si are contracte cu multe tari si occidentale 00deci este f bine bravooo felicitari
  –tineti cont ca dpdv ecologic adica sanatate este f important a se reduce colosii industriali –oriunde in lume se produce acum pe mici intreprinderi care asambleaza componente.–deci est bine–fiti mutumiti si fericiti –exista preocupari culturale in afara serviciu–success

  Răspunde
 2. Rodica   8 noiembrie 2016 at 8:59 am

  Din pacate , acest colos numit UNIO , care asigura …o paine multor familii din judet nu mai este ce a fost candva ! Noii patroni (baimareni , care stim noi- multi- cum au pus mana pe UNIO !) au reusit practic sa desfiinteze si ce mai functiona acolo ! UNIO a ajuns ca mai toate firmele romanesti : fara viitor , vinde cam tot ce se poate vinde ( ultimul market Penny s-a construit tot pe un teren apartinand fabricii ) , are o multime de datorii la buget ( pe unele le-a stins cedand Biblioteca , Cantina , Sala de sport ) , nu plateste la timp salariatii (si ca umilirea sa fie maxima le-a taiat tichetele si din procentajul la salarii ) ! Discutii ar fi multe pe tema UNIO , insa nimeni nu indrazneste de …. teroarea patronilor! Nici sindicat care sa-i reprezinte nu mai au bietii oameni care-si mai desfasoara activitatea acolo ( care efectiv nu au o alternativa ) ! Cat priveste partea de poluare , aceasta se putea rezolva foarte bine daca exista interes . O realitate dureroasa , din pacate totul este la timpul trecut ! Ma tot intreb , astia cum au scapat de vizorul DNA-ului ?

  Răspunde

Scrie un comentariu