Spuneţi NU violenţei domestice!


Serviciul Public de Asistenţă Socială (SPAS) în parteneriat cu mai multe instituiţii şi asociaţii din Satu Mare derulează, începând de luni, 21 noiembrie campania cu tema “Violenţa în familie există…să vorbim despre ea”! Este vorba despre o campanie de sensibilizare a comunităţii locale inclusă în proiectul de parteneriat “Grundtvig – Europa faţă în faţă cu violenţa domestică – Schimb şi transfer de competenţe locale”, iniţiat în anul 2010 în parteneriat cu alte şapte ţări din Europa. În cadrul conferinţei de presă care a avut loc luni, 21 noiembrie, la restaurantul “Bliss”, în scopul lansării campaniei, directoarea SPAS – Doina Văsuţ, a subliniat faptul că una dintre cele mai importante realizări ale proiectului este înfiinţarea reţelei locale de acţiune împotriva violenţei în familie, în componenţa căreia se află reprezentanţii SPAS, Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, CPCECA, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, Poliţia Locală, Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Satu Mare, CJRAE, Organizaţia Caritas, Asociaţia Stea şi trei psihologi. La deschiderea campaniei a fost prezentă şi clujeaca Eleonora Pokola, autoarea cărţii Povestea unei supravieţuitoare, declarată în anul 2010 “Femeia anului” de către Revista “Avantaje”.
Campania lansată luni se va derula pe parcursul a patru zile şi va include o serie de acţiuni menite să sensibilizeze comunitatea locală în privinţa violenţei domestice. În fiecare zi, până în data de 25 noiembrie, vor fi distribuite calendare şi afişe tematice (marţi, 22 noiembrie), va fi organizată o expoziţie de fotografii pe aceeaşi temă, realizate de Asociaţia Fotografilor Profesionişti “Prisma”, şi o alta de desene aparţinând elevilor din şcolile sătmărene (miercuri, 23 noiembrie, ora 11:00, la Muzeul Judeţean), va avea loc o piesă de teatru prezentată de elevi din cadrul Şcolii de Artă (Teatrul de Nord, sala “Studio”, joi, 24 noiembrie, ora 17:00), şi se va încheia vineri, 25 noiembrie, cu un marş împotriva violenţei domestice, în centrul vechi, ora 15:00.

Prezentă la conferinţa de deschidere a campaniei, clujeanca Eleonora Pokola, desemnată în 2010 “Femeia anului” de către Revista “Avantaje”, a prezentat câteva aspecte ale existenţei personale marcate de calvarul violenţei domestice, surprinse de altfel şi în cartea “Povestea unei supravieţuitoare”. Mesajul autoarei a coincis cu ascela al cărţii şi a scos în evidenţă faptul că există femei care îşi transformă impasul sau tragedia personală într-şansa de a schimba viata celor care trec prin situaţii similare. La fel cum, există femei pe care nicio nenorocire nu le poate îngenunchea, fie că este vorba despre un handicap grav, pierderea unei fiinţe dragi, boala cuiva din familie ori iadul violenţei domestice, care în ţara noastră face zi de zi noi victime.

În ceea ce priveşte activităţile prevăzute pentru perioada următoare în scopul continuării campaniei de informare şi sensibilizare în privinţa violenţei domestice, Doina Văsuţ a menţionat realizarea de noi pliante şi broşuri din al căror conţinut să reaiasă care sunt instituţiile locale la care pot apela persoanele agresate, implicarea comunităţii locale în reducerea fenomenului violenţei domestice, precum şi dezvoltarea de servicii pentru victimele violenţei în familie şi pentru agresori.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.