Victimă şi călău la Teatrul de Nord Satu Mare

Prezentat în premieră la ediţia din acest an a Festivalului Fără bariere, spectacolul Victimă şi călău de Paşcu Balaci în regia lui Marius Costache, scenografia Alexandru Radu, participă la a XVII-a ediţie a Festivalului de Teatru Scurt de la Oradea. Spectatorii sătmăreni sunt invitaţi la acest spectacol sâmbătă 24 septembrie, ora 18.00 la Sala Studio.

Paşcu Balaci, avocat şi scriitor, a absolvit Facultatea de Ştiinte Juridice din Cluj-Napoca. A fost corespondent al Revistei Flacăra, apoi gazetar la ziarul Crişana. A scris mai multe volume de poezii, cărţi de teatru şi un volum de reportaje.

Criticul de teatru Mircea Ghitulescu considera textul “Victimă şi călău” drept cea mai buna piesă a dramaturgului orădean; un text speculativ, rafinat, în care Victima, o Fecioară oarecare, şi-a apărat virginitatea cu preţul crimei. Este condamnată la moarte, dar nu poate fi executată decât după ce este violată de un Călău, fiind invocată o cutumă de pe vremea împăratului Tiberius care a interzis executarea pedepsei cu moartea a fecioarelor, înainte de a li se răpi virginitatea. “Victimă şi călău” este o piesă scurtă şi densă, o stranie şi emoţionantă poveste de dragoste.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.