Corneliu Chişu, un sătmărean în Parlamentul de la Ottawa

Singurul deputat de origine română din Parlamentul de la Ottawa (Canada) este Corneliu Chişu. Sătmărean la origine, a părăsit România cu mai bine de trei decenii în urmă, în 1976. Are 62 de ani şi cu toate că trăieşte departe de ţară vorbeşte româna fluent.

La început s-a stabilit în Italia după care a ajuns în Canada. Deşi aflat la multe mii de km de oraşul natal, Corneliu Chişu îşi aduce adesea aminte de oraşul de pe Someş. La început a fost inginer iar după ce a obţinut cetăţenia canadiană a lucrat ca militar. Apoi, s-a înscris în Partidul Conservator, formaţiune politică care “l-a aruncat” în cursa electorală pentru a obţine un scaun de deputat în Circumscripţia Pickering – Scarborough East (pe lângă Toronto, Ontario). Chişu spune că în circumscripţia sa de 106.000 de locuitori, din care doar 77.000 au drept de vot, trăiesc aproximativ 1.000 de români. A ajuns deputat după ce l-a învins în alegeri pe liberalul Dan McTeague, cu o vechime de 17 ani în colegiu. Potrivit parlamentarului canadian campania electorală a fost destul de grea trebuind să meargă din uşă în uşă şi să-i convingă pe alegători că el este cel mai bun. “Mesajul de campanie trebuie să fie precis şi inteligibil”, spune Corneliu Chişu.

Cum se face politică în Canada?

Traseismul politic este un fenomen necunoscut pentru politicienii canadieni. Motivul, potrivit politicianului este unul cât se poate de logic. Cel care ar trece dintr-un partid politic în altul nu ar mai fi votat cu siguranţă de către alegători. De altfel, legea electorală este foarte strictă şi foarte bine pusă la punct. Fiecare circumscripţie are un plafon maxim de cheltuieli. Potrivit acestuia în circumscripţia în care a candidat suma maximă a fost de 88.812 dolari. Mai mult decât atât, fiecare constituent poate contribui la nivel federal cu 1.100 dolari pentru a susţine campania electorală a unui candidat însă companiile nu pot face donaţii băneşti pentru sprijinul unuia sau altuia dintre candidaţi. Cum decurge viaţa de zi cu zi al unui parlamentar canadian? Corneliu Chişu spune că lucrează de dimineaţa de la 08.00 până seara la 19.00. Participă la dezbateri, elaborarea de legi, şedinţe, întâlnirile cu oamenii din circumscripţie şi toate acestea culminează cu o viaţă personală deschisă precum o carte.

Cine este Corneliu Chişu?

S-a născut la Satu Mare în 1949. A absolvit Universitatea Politehnică Bucureşti în 1971, după care, până în 1976 a lucrat ca asistent universitar la instituţia pe care a absolvit-o. A părăsit România în 1976 când a plecat în Italia iar de acolo, în 1981 a emigrat în Canada. Ajuns la Toronto, a lucrat la Delegaţia Comercială a Italiei, pe postul de Senior Trade Analyst, consultând firmele italiene care doreau să intre pe piaţa canadiană. În perioada 1990 – martie 2009 a activat în cadrul Forţelor Armate Canadiene ca ofiţer inginer. De asemenea, a participat la misiunile din Bosnia şi Heţegovina. Totodată, a primit o serie de distincţii precum: Canadian Forces Decoration, Commemorative Medal for the Golden Jubilee of Her Majesty Queen Elizabeth II, NATO Medal for Bosnia and Herzegovina, Canadian Peacekeeping Medal şi General Campaign Star Afganistan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.