Cu Laura Bota despre profesie, familie şi rolul femeilor în politică

Medic de profesie, Laura Bota, s-a angajat în viaţa politică încă din 2005 urcând rând pe rând treptele ierarhiei de partid. În prezent este preşedintele organizaţiei municipale de femei din cadrul PD-L Satu Mare. Este convinsă că partea emoţională a unei femei este un atu în politică şi poate să ajute la rezolvarea multor probleme.

Reporter: Cu toate că sunteţi singură la părinţi nu aţi fost un copil răsfăţat. Bunicii, care v-au crescut până la vârsta de şase ani au căutat să vă insufle simţul corectitudinii, disciplinei şi ordinii. Cu ce amintiri aţi rămas din primii ani ai copilăriei?

Laura Bota: Cu amintiri cât se poate de plăcute. Aşa este, am fost crescută sever, după regulile omului de la ţară. Am învăţat cum să-i respect pe alţii dar şi cum să mă fac eu însumi respectată. Să nu credeţi că eram menajată în vreun fel. Nicidecum. Mă luau cu ei pe câmp. Lucram alături de ei. Încă din primii ani mi s-a format şi dezvoltat instinctul de a face ordine, de a lucra ordonat, disciplinat. Şcoala am început-o la oraş. Am absolvit Colegiul Naţional „Ioan Slavici”, fostul Liceu nr. 6, după care m-am înscris la Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea.

R.: Aţi făcut sport de performanţă …

L.B.: Da. Am făcut baschet din clasa a II-a până la vârsta de 20 de ani. Am fost legitimată la Clubul „Mobila” Satu Mare. Echipa de baschet a clubului a fost pe atunci în Divizia A. Am participat la multe competiţii în ţară. Eram bine pregătiţi, disciplinaţi aşa că am obţinut multe rezultate. Anii petrecuţi la ţară m-au ajutat enorm în performanţele mele sportive. Eram rezistentă, ştiam ce înseamnă să munceşti, să fi disciplinat, ordonat.

R.: De ce aţi renunţat la baschetul de performanţă?

L.B.: Vremurile erau destul de tulburi. Nu ştiam ce ne rezervă viitorul. La începutul anilor ’90, imediat după Revoluţie era destul de greu. Aşa că am stat să-mi analizez oportunităţile. Eram la răscruce şi trebuia să-mi aleg un drum şi, ceea ce era mai important să nu ratez şi să nu regret mai târziu alegerea făcută. Eram conştientă de faptul că, în cazul în care continuam cu sportul aveam şansa să ajung cel mult un simplu antrenor şi, să fim sinceri, nu prea bine plătit. Sau, urmam o facultate alegându-mi o profesie care să-mi asigure un anumit comfort financiar. Astfel că, m-am înscris la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea.

R.: Cum rămâne cu baschetul?

L.B.: Baschetul a rămas un hobby până în ziua de azi. Mai mult decât atât, fetiţa mea, care are 8 ani, face şi ea sport. Şi, ce altceva decât sportul pe care mămica ei l-a practicat două decenii … baschetul.

R.: De ce aţi ales tocmai stomatologia şi nu o altă specializare, medicină internă sau cardiologie?

L.B.: Vă gândiţi la o specializare mai feminină. Poate ceea ce o să vă spun o să vă uimească însă, aveam de gând să mă fac chirurg. Dar cei şase ani de facultate la care se mai adaugă rezidenţiatul şi nesfârşitele specializări mi-au luat gândul de la acest vis. Şi pe lângă asta, când mi-am dat seama că în sala de operaţie nu ţi se îngăduie decât să îi dai la mână chirurgului ustensilele necesare şi nu eşti lăsat să faci nimic mai mult, am renunţat în favoarea stomatologiei.

R.: Aţi făcut sport de performanţă şi sunteţi un medic de succes. De ce v-aţi aventurat în viaţa politică?

L.B.: Am facut-o la îndemnul unui prieten care era de mai multă vreme în politică. M-a convins să mă înscriu în PD-L. Am făcut acest pas în 2005. Înainte nu aveam nici o tangenţă cu politica. Nu urmăream ştirile şi nu mă interesau luptele politice. Eram total pe dinafară. Am învăţat pas cu pas, fără să am pretenţia de a fi propulsată în diverse funcţii. Am participat la toate întâlnirile locale şi centrale cu scopul de a învăţa de la alţii. Merg la toate întâlnirile de la Bucureşti aşa cum particip de altfel, şi la toate conferinţele şi congresele de stomatologie. Nu poţi să rămâi deoparte. Lumea, ştiinţa progresează. Permanent apar noutăţi.

R.: Cum vedeţi rolul femeii în politică?

L.B.: Latura emoţională a unei femei este un atu în politică deoarece, prin instinctul ei de a proteja, ea face mari sacrificii pentru ca totul să decurgă în armonie. Politica e o artă şi trebuie făcută cu mult tact şi inteligenţă. O femeie implicată politic se distinge clar de bărbatul politic, pentru că femeile sunt caracterizate prin perseverenţă şi mult bun simţ. O femeie poate să asculte cu răbdare problemele oamenilor, a societăţii şi nu îşi află liniştea până nu duce la bun sfârşit o misiune aleasă şi asumată. Noi, femeile, trebuie să fim excepţiile care schimbă regulile.

R.: Ce credeţi despre reprezentativitatea femeilor în politică?

L.B.: Întotdeauna e loc de mai bine. Din ianuarie şi până în prezent la nivelul organizaţiei municipale de femei a PD-L am avut multe realizări. Femeile sunt mai perseverente, nu fac compromisuri. Poate credeţi că e puţin cam deplasat ceea ce spun însă, un bărbat este mult mai dispus spre a face compromisuri decât o femeie. Femeia angrenată politic îşi urmează calea trasată la început. Nu se abate nici cât e negru sub unghie de pe drumul pe care a pornit.

R.: Adesea, sunteţi comparată cu Elena Udrea …

L.B.: Nu ar fi trebuit să se facă această comparaţie dar nu pot să spun că mă deranjează. Este o persoană de admirat. Nu e uşor ca o femeie să ajungă la performanţele pe care le-a atins ea. Roberta Anastase şi Adreea Vass sunt alte două femei implicate 100% politic. Sunt femei de admirat, adevărate modele pentru fiecare doamnă care se gândeşte să facă politică şi, nu numai.

R.: Sunteţi preşedintele organizaţiei municipale de femei a PD-L. Cum sunteţi privite de politicienii bărbaţi, din cadrul partidului pe care îl reprezentaţi?

L.B.: Cu admiraţie. Suntem ascultate, respectate şi opiniile noastre sunt de cele mai multe ori însuşite de către colegii noştri. Avem multe iniţiative care sunt luate în seamă şi puse în practică.

R.: În cazul în care veţi câştiga alegerile şi partidul o va cere, sunteţi pregătită să vă asumaţi o funcţie publică de conducere la vreo instituţie?

L.B.: Având în vedere că am urmat masteratul în sănătate publică sunt pregătită în totalitate însă, nu cred că mi-aş dori vreo funcţie de director …

R.: Motivul?

L.B.: E foarte simplu. Gândind practic, dacă aş alege să fiu director de instituţie nu aş câştiga mai mult de 1.700 lei pe lună. Aici, să fim sinceri, câştig mult mai mult. Am cabinetul meu, vin când vreau la serviciu, mi-am format propria clientelă, sunt propriul meu şef. Una peste alta nu mi-aş dori vreo funcţie publică de conducere.

R.: Să lăsăm politicul pentru a ne întoarce la omul Laura Bota. În afară de baschet aţi fost şi sunteţi atrasă şi de un alt sport. Este vorba despre Tae-Bo. Politica şi profesia de medic vă mai îngăduie să petreceţi câteva ore şi în sala de sport?

L.B.: Am făcut sport de mic copil. Ador mişcarea. Mă antrenez de trei ori pe săptămână. În afară de Tae-Bo fac şi Zumba.

R.: Ce alte hobbyuri mai aveţi?

L.B.: Îmi place să conduc şi să ascult muzică. Celine Dion mă relaxează de fiecare dată. Îmi place şi Andra dar nu mă dau în vânt după muzica clasică. Îmi place să gătesc. Petrec destul de mult timp în bucătărie …

R.: Mâncarea preferată?

L.B.: Nu cred că am o mâncare preferată anume. Mai degrabă pot să vă spun ce prăjitură prefer. Este vorba despre prăjitura cu brânză şi afine. Asta e şi preferata familiei mele.

R.: Dacă aţi avea forţa de a schimba trecutul aţi face-o?

L.B.: Nu cred. Mă simt o persoană împlinită. Am reuşit să duc la bun sfârşit tot ceea ce mi-am propus până acum. Am o familie frumoasă pe care o iubesc foarte mult. Despre politică ce aş mai putea să spun? Uneori mă gândesc că ar fi fost bine să nu fim noi la guvernare în această perioadă de criză. Vom trece şi peste asta. Se ştie bine că un partid se erodează la guvernare. Însă, suntem puternici şi vom rezista. Nu există imposibil, doar nu vreau.

R.: Vă mulţumesc pentru timpul acordat.

25 Comentarii la "Cu Laura Bota despre profesie, familie şi rolul femeilor în politică"

 1. Matei   18 iulie 2011 at 10:50 pm

  Felicitari doamna Laura Bota. Admir ceea ce faceti si ce ati realizat pana acum.

  Răspunde
 2. satmarean   18 iulie 2011 at 10:51 pm

  bravo Laura!

  Răspunde
 3. somalezu   18 iulie 2011 at 11:56 pm

  Felicitari pentru realizari, multa sanatate si multa putere de munca!!!

  Răspunde
 4. vasi   19 iulie 2011 at 12:31 am

  da ce dreacu' a realizat bre???

  ma faceti sa rad

  Răspunde
 5. 13exe   19 iulie 2011 at 12:59 am

  Tin sa felicit aceasta DOAMNA! si ii doresc multa sanatate si fericire ! Ati inceput-o pe un drum bun… sa nu va abate-ti niciodata de la el

  Răspunde
 6. Adrian   19 iulie 2011 at 12:59 am

  Stimată doamnă,

  ce părere crede-ţi că au colegii dumneavoastră despre dumneavoastră când îi priviţi în ochi? asta dacă mai aveţi curajul şi tupeul să face-ţi asta

  sunt convins că nu vă doresc binele deloc deoarece ştiu pe cine reprezentaţi

  Răspunde
 7. @vasile   19 iulie 2011 at 11:22 am

  o mare realizare este ca tu citesti despre ea si iti dai cu parerea.

  Răspunde
 8. pentru Adrian   19 iulie 2011 at 11:25 am

  Sunt convins ca ti-ai luat bacul desi la felul cum scrii ar trebui sa fii ceva mecanic de locomotiva sau ceva responsabil pe curatenia din baie. nu „cre-zi„ ?

  Răspunde
 9. ala   19 iulie 2011 at 12:22 pm

  huooooooo!!! … cine e asta ?

  Răspunde
 10. Alex   19 iulie 2011 at 12:58 pm

  Felicitari doamnei Bota!!! mult succes pe plan profesional si multe realizari politice in folosul satmarenilor…

  Răspunde
 11. mica sirena   19 iulie 2011 at 5:59 pm

  "Echipa de baschet al clubului"…greseala ii apartine doamnei doctor sau tehno-redactorului?

  Răspunde
 12. Moni   20 iulie 2011 at 1:18 am

  Felicitari Laura…Succes pe mai departe

  Răspunde
 13. maria   20 iulie 2011 at 1:27 am

  mi se pare mie oare sau chiar de fiecare data cand apre vreo stire cu pdl-isti pe portalurile satmarene apar foarte multe comment-uri cu laude la adresa lor???

  Răspunde
 14. sa traiti bine!!!   20 iulie 2011 at 3:21 pm

  doamna este foarte draguta,pacat ca partidul este urat,cat despre realizari,poate profesional,politic nu am auzit sa fi avut performante,nu vad de ce este atat de felicitata:)))………probabil pentru aspectul fizic:))))))

  Răspunde
 15. Adrian SM   20 iulie 2011 at 7:20 pm

  Felicitări doamna doctor pentru dovada de bun simţ de care aţi dat dovadă azi dimineaţa când aţi intrat direct în cabinetul medical în faţa căruia aşteptau o grămadă de oameni cu numere de ordine. Deh,ăia erau fraieri…

  Răspunde
 16. stefan   22 iulie 2011 at 12:03 pm

  adica a intrat peste rand…sa-si faca dintii??!!! Trebuia sa-si ia un bilet de ordine, nu?? Si al cui era cabinetul in care a intrat?? Al ei??

  Nu inteleg nimic din comentariul anterior! !!

  Răspunde
 17. lidia   22 iulie 2011 at 12:06 pm

  domnul meu, Adrian SM! Ca sa scrii comentarii trebuie sa stii un pic mai mult…decat literele alfabetului, fara suparare!

  Răspunde
 18. doina   22 iulie 2011 at 1:36 pm

  mai revin amintindu-i d-lui Adrian SM, ca nu-i destul sa fii rau si sa stii alfabetul ca sa comentezi!! Iti mai trebuie coerenta, logica, cunostinte elementare de limba romana!! Altfel ne bagi pe toti in ceata…

  Răspunde
 19. Adrian SM   24 iulie 2011 at 8:15 pm

  @stefan A intrat în cabinetul de dermatologie de la policlinica veche.

  @ lidia Ştiţi cumva mai mult decât literele alfabetului doamnă ?

  @doina Nu sunt rău , eram doar cătrănit de tot ceea ce am văzut dimineaţa aia în policlinica veche: mizerie, nesimţire şi lipsă de respect la adresa pacienţilor care totuşi plătesc nişte contribuţii în schimbul cărora aşteaptă nişte servicii. Iar în legătură cu limba română pot spune că am un pic mai mult decât nişte cunoştinţe elementare.

  Răspunde
 20. lady   25 iulie 2011 at 2:36 am

  Cand esti si femeie, ai si cariera, mai esti si prezentabila …..e greu de suportat…pt.prea multi din cei din jur, se pare.De ce nu isi vede fiecare de viata lui?vorbesc tot cei care stau pe margine, care nu au curaj sa se implice.E atat de usor sa judeci, sa critici….desi eu nu vad rostul.Haideti sa fim mai buni si toleranti unii cu altii.Curaj, Laura nu sta in umbra pt.ca e plina lumea de anonimi.

  Răspunde
 21. Adrian SM   26 iulie 2011 at 11:57 am

  Ce de lăudători pe aici. Brigăzile portocalii "bagă mare" pe site-urile de ştiri, pe cele de socializare sau bloguri… 🙂

  Răspunde
 22. Marius   2 august 2011 at 4:19 am

  Lãmâie, lãmâie!!!

  Răspunde
 23. albano   6 august 2011 at 2:53 am

  d-na Laura , daca ar fi sa schimbati ceva din trecutul d-voastra care ar fi acele momente .

  Răspunde
 24. antonia   13 noiembrie 2011 at 4:57 pm

  Felicitari laura bota in continoare!!!

  Răspunde
 25. antonia   13 noiembrie 2011 at 4:57 pm

  'continuare'

  Răspunde

Scrie un comentariu