Filmul unei intervenţii în caz de inundaţii majore

Precipitaţiile abundente din ultimele trei zile care au depăşit cota de 100l/mp au dus la infiltrarea digului şi crearea unei breşe în zona localităţii Mărtineşti. Ca urmare a fost nevoie de intervenţia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ISU “Someş” Satu Mare dar şi al Jandarmeriei, Batalionului de Geniu 52 Tisa, Poliţiei locale, SMURD-ului, medicilor şi al echipajului de pompieri voluntari de la nivel local. 85% din populaţia localităţii a fost evacuată împreună cu o parte din bunurile materiale şi animalele care au putut fi salvate de la înec.

Nu vă speriaţi! Nu este decât un exerciţiu de intervenţie gândit şi regizat de conducerile instituţiilor care trebuie să-şi de-a mâna în cazul unor astfel de catastrofe reale. “De ce am ales tocmai comuna Odoreu. Răspunsul este cât se poate de simplu. Aici este vorba despre o zonă cât se poate de sensibilă. Ştim bine că în urmă cu 42 de ani, Someşul a creat reale probleme locuitorilor comunei”, a declarat subprefectul judeţului Satu Mare, Pataki Csaba.

Înainte de ieşirea pe teren conducerile instituţiilor care şi-au asumat rolul de actori în acest scenariu au prezentat filmul intervenţiei în sala de şedinţe a Consiliului Local (CL) Odoreu.

Apoi, la semnalul sirenelor, sinistraţii au fost adunaţi la punctul de înregistrare din Mărtineşti împreună cu bunurile materiale împachetate în cutii din carton. După înregistrare au fost urcaţi în autobuze şi transportaţi la tabăra de sinistraţi amenajată în partea de nord a localităţii Odoreu, la o distanţă de mai bine de 5 km de locul în care apele au spart digul. Pentru a consolida locul şi pentru a mai salva ceea ce mai poate fi salvat, muncitorii împreună cu cei de la Serviciul de Gospodărire al Apelor (SGA) Satu Mare au umplut saci cu pietriş pe care le-au aşezat apoi pe dig barând astfel năvala apelor. “De obicei sacii sunt umpluţi cu pământ sau cu nisip deoarece pietrişul se infiltrează mult mai uşor şi permite trecerea apei”, a precizat unul dintre muncitori. Pentru o mai bună apărare muncitorii au costruit şi ceea ce se numeşte “dig iepuresc”. Zidul construit din saci umpluţi cu pietriş au fost consolidat de partea râului cu un perete din scânduri.

În acest răstimp sinistraţii, împreună cu animalele au fost transportaţi în tabăra situată în partea de nord al localităţii. Batalionul 52 Geniu Tisa, cel care a construit din temelii această tabără s-a gândit la fiecare detaliu: punctul de primire a sinistraţilor, corturile de cazare, punct de acordare al asistenţei medicale, consiliere psihologică, bucătărie, loc de luat masa, generator pentru curentul electric, etc.

Acţiunea s-a derulat cu o tehnicitate desăvârşită. “Sperăm să nu fie cazul ca să vedem pe viu o astfel de catastrofă. În trecut trei sate: Cucu, Eteni şi Berveni au avut mult de suferit de pe urma inundaţiilor. Vrem să demonstrăm că suntem pregătiţi pentru a preîntâmpina catastrofele”, a declarat edilul-şef al comunei Odoreu, Dumitru Pop.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.