Acorduri de muzică evreiască la Sinagoga de pe strada Decebal

Sinagoga de pe strada Decebal nr. 4 din Satu Mare a găzduit astăzi, 12 iunie, un concert de muzică tradiţională evreiască. Evenimentul cultural a avut loc de la ora 16.30.

Formaţia “Judrom Gipsy Klezmer Band” din Budapesta, Ungaria, a venit la Satu Mare cu un “buchet” de piese tradiţionale dar şi cu prelucrările unor vechi ritmuri influenţate de elemente de jazz sau provenite din muzica ţigănească. “Încercăm să readucem atmosfera Americii anilor ’30 din secolul trecut dar şi izul vremurilor în care muzicienii evrei cântau împreună cu muzicanţii ţigani. De aici şi denumirea formaţiei”, a declarat solista Klein Judit. Piesele au fost cântate în limba idiş.

Conoscuta formaţie a venit în oraşul nostru la invitaţia conducerii Comunităţii Evreilor din Satu Mare. La concertul de astăzi au fost prezenţi şi primarul municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyés, directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Liviu Marta, şefa Secţiei de artă a Muzeului Judeţean, Felicia Grigorescu şi preşedintele Comunităţii Evreilor Satu Mare, Nicolae Decsei. O parte dintre sătmărenii care au trecut pragul Sinagogii au depus flori la monumentul celor 18.000 de evrei depotaţi şi ucişi la Auschwitz-Birkenau în perioada mai-iunie 1944. Concertul a fost organizat de Consiliul Judeţean (CJ) Satu Mare, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România şi de Comunitatea Evreilor din Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.