Ziua filmului documentar sătmărean


Un eveniment în premieră, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) și Consiliul Județean, a avut loc miercuri, 8 iunie, la Satu Mare. Este vorba despre prima ediție a Zilei filmului documentar sătmărean, desfășurată la sediul Centrului Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, și inclusă în programul Caravanei Culturale Sătmărene, aflată în plină desfășurare.

Prezentarea celor zece filme realizate în municipiul și județul Satu Mare pentru a fi incluse în evenimentul care a avut loc miercuri, a fost precedată de simpozionul cu tema “Metode moderne de tezaurizare a mărturiilor orale”, care a constituit un fel de prefață a filmelor, fiecare cu câte o durată între 15-30 minute.

Despre motivele care au stat la baza unei astfel de inițiative, Felician Pop, directorul CJCPCT a afirmat că, pentru a putea fi salvate, o mare parte din poveștile trecutului sătmărenilor, miturile, obiceiurile și tradițiile acestora, este necesar să imortalizate pe peliculă, chiar dacă demersul este unul inițiatic. Cu toste acestea, sunt suficient de sugestive pentru a contura profilul spritual și identitar a părții de NV a României.

Cele zece filme, având ca temă etnografia, folclorul, legendele și persoaniltățile Sătmarului, se intitulează “Satu Mare – între nostalgie și speranță”, “Giurtelec – sub ștreașina cerului”, “Apa – Biografia lichidă a unei stânci”, “Medieș – două milenii în lumina cuptoarelor”, “Odoreu – Apa ca un bivol negru”, “Gara din Marna – Gară pentru o femeie singură”, “Certeze – Autoportretul omului de iarbă”, “Bixad – Vertebrele de piatră ale tâpuritului”, “Zetea – de la nume la renume” și “Grădina Romei – Pledoarie pentru un fir de iarbă”.

Felician Pop a mai afirmat că alegerea localităților și a personajelor care sunt imortalizate pe peliculă n-a fost dificilă. În condițiile în care, anterior a scris cartea “Istoria secretă a Sătmarului”, unde au fost surprinse sute de localități și personaje. Cu mențiunea că, în cele zece filme realizate, au fost suprinse personaje în vârstă și s-a pus accent pe memoria orală a acestora.

Munca la realizarea proiectului prezentat sub genericul Ziua filmului documentar sătmărean a început anul trecut în luna februarie și s-a încheiat recent, cu puține zile înainte de evenimentul organizat miercuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.