Concurs preolimpic de fizică la Satu Mare

Loturile de elevi olimpici la fizică ale României și Ungariei se vor întrece la Satu Mare în cadrul concursului preolimpic bilateral al cărui scop constă în pregătirea pentru participarea la Olimpiada Internațională de Fizică. Olimpiada Internațională, aflată la cea de-a 42-a ediție, va avea loc în Thailanda, în intervalul 7-18 iulie, iar România și Ungaria vor fi reprezentate fiecare de câte cinci olimpici, care, începând de miercuri, 18 mai, se vor pregăti la Satu Mare. Detaliile referitoare la concursul preolimpic au fost prezentate marți, 18 mai, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Inspectoratul Școlar Județean. Din partea organizatorilor, au fost prezenți inspectorul școlar general Mariana Popa și profesorul Ioan Pop – directorul Colegiului Național “Mihai Eminescu”, iar din partea celor care îi vor pregăti pe olimpici – prof.univ.dr. Adrian Dafinei, din cadrul Universității București și prof. Delia Davidescu din cadrul Centrului Național de Evaluare.

Pe lângă loturile de elevi olimpici la fizică ale României și Ungariei, fiecare alcătuit din câte opt elevi, din care cinci vor participa la Olimpiada Internațională, iar câtre trei sunt cadeți, urmând să participe anul viitor la competiția internațională, la Satu Mare vor fi prezenți și cinci elevi olimpici din Republica Moldova. Aceștia, deși nu-și vor reprezenta țara la Olimpiada Internațională din Thailanda, au fost acceptați la pregătire deoarece sunt foarte buni și au perspective.

Miercuri, 18 mai, de la ora 18:00, cei 21 de elevi vor fi primiți de conducerea Primăriei Satu Mare, după care joi și vineri va avea loc concursul propriu-zis care va fi găzduit de Colegiul Național “Mihai Eminescu”. “Concursul este o etapă premergătoare pentru estimarea comportamentului așteptat la Olimpiada Internațională. Va fi un concurs între două echipe foarte tari, ale României și Ungariei, care sunt între cele mai bune din Europa, dintre cele peste 90 de echipe naționale care vor participa la Olimpiada Internațională” – a afirmat prof.univ.dr. Adrian Dafinei.

Prima probă a concursului va avea loc joi, 19 mai, și va consta în rezolvarea a trei probleme, iar cea de-a doua – proba experimentală, va avea loc vineri și va consta în două experimente. “Am ales Satu Mare pentru organizarea concursului preolimpic pentru că noi, profesorii de fizică, avem potențialul de-a orfganiza așa ceva, prin ceea ce am realizat. Totodată, noi vrem ca elevii sătmăreni să vadă cum arată un performer la nivel internațional, iar comunitatea sătmăreană să fie în atenția internațională deoarece pune accent pe valoarea și pe tradițiile învățământului românesc” –  a declarat Ioan Pop, directorul Colegiului Național “Mihai Eminescu”.

Sâmbătă dimineața va avea loc festivitatea de premiere, după care, până duminică seara, olimpicii vor avea ocazia să viziteze mai multe obiective din județele Satu Mare și Maramureș, cu prilejul excursiei oferite de organizatori

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.