Pompierii au primit primele două autospeciale moderne

Astăzi, 14 aprilie, la ora 13.00, a avut loc recepţia primelor două autospeciale obţinute în cadrul unui proiect european de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ISU “Someş” Satu Mare. Evenimentul a avut loc în prezenţa oficialităţilor şi a conducerii instituţiei gazdă.

“Prin proiectul „Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă din Transilvania de Nord”, proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional, în valoare de 49.868.560,79 lei din care asistenţă financiară nerambursabilă solicitată 41.068.226,53 lei şi contribuţie proprie 838.127,07 lei, inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă ale judeţelor Bihor, Bistriţa Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj vor fi dotate cu echipamente specifice. Este vorba despre autospeciale de intervenţie la accidente colective şi pentru salvări urbane, autospeciale de cercetare nuclear, biologic, chimic, radiologic, autospeciale pentru descarcerări grele, cât şi ambulanţe de prim ajutor şi de reanimare, dar şi un centru de comandă şi control, până la sfârşitul anului 2011”, a precizat inspectorul şef al Inspectoratului judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ISU “Someş” satu Mare, Iulian Burz.

Sunt dotate pentru intervenţii la incendii, descarcerări şi acordarea de prim-ajutor

Potrivit inspectorul-şef cele două autospeciale au o capacitate de câte 3.000 de litri pentru apă şi 130 de l pentru spumă. “Sunt maşini noi dotate la standarde europene. Tendinţa pe plan european şi internaţional este ca în urma intervenţiilor să provocăm cât mai puţine distrugeri. Dacă vechile maşini au un debit la o presiune de 8-10 bari de 2.000-2.500 litri de apă/minut, aceste două autospeciale au debitul de 250-300 litri/minut la o presiune de 35-40 de bari. În concluzie, eficienţa acestora este de zece ori mai mare”, a declarat Iulian Burz. Este vorba despre un proiect regional în care sunt implicate, pe lângă Satu Mare şi alte cinci judeţe: Cluj, Bihor, Sălaj, Maramureş şi Bistriţa Năsăud. Autospecialele pot fi folosite atât în cazul intervenţiilor la incendii cât şi la descarcerări şi acordarea manevrelor de prim-ajutor, fiind dotate cu toată aparatura necesară. Primii care vor avea ocazia să lucreze cu aceste autospeciale sunt pompierii din Carei şi Satu Mare. Urmează ca următoarele trei autospeciale să ajungă la Nergreşti Oaş, Turţ şi Tăşnad.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.