Iuliu Ilyes: „Popa ne-a băgat pe linie moartă”!


Lucrările de reparaţii a carosabilului de pe mai multe străzi din municipiul Satu Mare, care, după ce au fost reabilitate integral în toamna anului trecut, s-au degradat în două – trei luni, trebuie finalizate până în 21 aprilie a.c. La începutul lunii aprilie, conducerea Primăriei a semnat ordinele de începere a lucrărilor pe străzile afectate, şi a fixat termenele de finalizare a acestora. Cu toate acestea, conducerea Primăriei se află în dificultate, deoarece o parte dintre lucrările din zona de Nord a oraşului, care au fost refăcute, nu corespund d.p.d.v. fizic, un exemplu fiind bulevardul Vasile Lucaciu, unde apa bălteşte pe carosabilul recent reparat. În aceste condiţii, deoarece rezilierea contractului cu SC Construcţii Drumuri SA, firma executantă, presupune proceduri greoaie şi există şanse ca reprezentanţii acesteia să acţioneze Primăria în judecată, primarul Iuliu Ilyes este decis să sisteze lucrările de reparaţii din zona de Nord a municipiului, urmând ca banii destinaţi iniţial pentru aceste lucrări să fie direcţionaţi înspre cartierele municipiului.

Ordinele de începere a lucrărilor au fost semnate pentru bulevardul Vasile Lucaciu – cu termen de finalizare data de 9 aprilie, strada Lăcrămioarei – prevăzută a fi refăcută în intervalul 11-15 aprilie şi strada C.A. Rosetti – între 11-21 aprilie. Pe alte străzi, cum ar fi Oituz, Ozana şi Milcov din cartierul Micro 15, respectiv Lalelei şi bulevardul Sănătăţii din Micro 16, lucrările de refacere au fost efectuate în intervalul 28 martie – 1 aprilie.Totodată, refacerea tronsoanelor distruse de pe străzile Chendi, Bujorului şi Alexiu Berinde vor fi programate la sfârşitul lunii aprilie. Străzile menţionate au fost reabilitate integral în toamna anului trecut, dar la scurt timp carosabilul s-a degradat. Fiind vorba despre lucrări aflate în garanţie, costurile privind refacerea carosabilului sunt suportate de către executanţi. Din păcate, problemele au apărut imediat după finalizarea unora dintre lucrări. Este vorba despre bulevardul Vasile Lucaciu, unde, deşi lucrările au fost efectuate chiar înainte de termenul fixat de conducerea Primăriei, 9 aprilie a.c.,calitatea acestora lasă de dorit. Pe porţiunile refăcute apa bălteşte, în consecinţă sunt necesare noi intervenţii pentru refacerea carosabilului, iar conducerea Primăriei, deşi este îndreptăţită să rezilieze contractul cu SC Construcţii Drumuri SA, este blocată de prevederile Ordonanţei nr.34, care reglementează licitaţiile publice.”Suntem în încurcătură din cauza firmelor şi din cauza procedurilor de licitaţie, deoarece Ordonanţa 34, care reglementează licitaţiile publice, nu este făcută în favoarea şi pentru apărarea banului public, ci în favoarea firmelor, iar de teama corupţiei, interesele autorităţilor locale care licitează lucrările sunt puse deoparte. Aşa se întâmplă şi în cazul lucrărilor de reparaţii la străzi, a câştigat, între altele, şi Construcţii Drumuri, care a prezentat documentaţii foarte bune, de fapt a prezentat doar nişte hârtii, deci nu putea fi eliminată, deşi toată lumea ştia că nu este capabilă. În continuare s-a adeverit din nou acest lucru, deoarece tot ce s-a asfaltat în toamna anului trecut s-a deteriorat în două-trei luni. În primăvară au fost refăcute stricăciunile pe banii lor, dar din nou prost. De data aceasta, dacă nu s-a stricat asfaltul, lucrarea fost executată prost d.p.d.v. fizic şi apa bălteşte pe toată suprafaţa carosabilului, ca atare lucrarea nu poate fi recepţionată” – a declarat Iuliu Ilyes.

Problema care se pune, este ce va face conducerea Primăriei de acum încolo. Edilul şef afirmă: „Există un contract cadru în care există şi alte firme după Construcţii Drumuri care ar putea prelua lucrările, dar acestea pot fi atribuite doar dacă renunţă prima firmă. Construcţii Drumuri nu va renunţa, iar ca să reziliem contractul cu ei pe motive de calitate presupune o procedură în instanţă care durează luni de zile, perioadă în care nu putem lucra la reparaţii de străzi cu alte firme. Suntem într-o situaţie destul de dificilă, Popa ne-a băgat pe linie moartă deoarece, deşi avem un plan de reparaţii stabilit şi există străzi care ar trebui refăcute în zona afectată de acest contract, lucrările nu vor fi realizate în această vară din motive procedurale. În aceste condiţii, lucrările la străzile din zona de Nord a oraşului vor fi sistate, iar banii vor fi direcţionaţi înspre cartiere, dar e păcat că nu avem instrumente cu care să putem administra eficient oraşul”.

6 Comentarii la "Iuliu Ilyes: „Popa ne-a băgat pe linie moartă”!"

 1. Calin   11 aprilie 2011 at 9:25 pm

  bun articol cine l-a scris"?

  Răspunde
 2. zuzu   11 aprilie 2011 at 10:51 pm

  multumim constructii drumuri

  Răspunde
 3. Teo   12 aprilie 2011 at 1:35 am

  Normal ca nu reziliaza contractul….probabil sunt persoane din primarie care au primit comisioane grase pentru ca societatea constructii drumuri sa primeasca licitatia!

  De aia suntem unde suntem! si inca ceva! se pare ca mai ieftin este ca o firma sa execute lucrari de mantuiala si apoi sa refaca strazile sau sa le plombeze decat sa faca de la bun inceput un lucru bun, deci, va dati seama ce materiale de proasta calitate folosesc!

  Răspunde
 4. bubu   12 aprilie 2011 at 9:12 am

  doar din ceea ce citesc in ziare si constat cu ochii mei in oras imi dau seama ca societatea asta a lui popa habar nu are sa lucreze drumurile. stiu ca domnul popa a avut probleme si cu horea anderco pe vremea cind era primar. chiar toti primarii sa fie de rahat si sa aiba interese ascunse, numai domnul popa e cel corect? sa fim seriosi!

  Răspunde
 5. drumuri praf   12 aprilie 2011 at 10:39 am

  toate drumurile asfaltate vara trecuta, in iarna s-au facut praf. pur si simplu isi bat joc de noi si firmele si politicienii care ne conduc…urmariti un filmulet cu drumurile satmarului

  Răspunde
 6. Satmareanul   12 aprilie 2011 at 4:30 pm

  @drumuri praf
  Am fost nevoiti sa stergem linkul cu filmuletul tau pentru ca de cand am aparut pe piata ziarelor din Satu Mare nu ne-am permis sa aratam cu degetul pe cineva decat atunci cand am avut si dovezile necesare. Acest filmulet pare mai degraba un atac la persoana si un inceput de campanie electorala. Daca cumva ai si dovezi in sustinerea celor prezentate de tine acolo am fi mai mult decat bucurosi sa le publicam.

  Răspunde

Scrie un comentariu