Eco Power 2011

Utilizarea surselor de energie alternativă şi regenerabilă dar şi folosirea optimă al acestor energii a fost principala temă de discuţie în cadrul sesiunii de comunicări ştiinţifice ce a avut loc miercuri, 6 aprilie, la Satu Mare. Conferinţa intitulată “ECO POWER 2011” s-a desfăşurat în Sala multifuncţională de pe strada Vasile Lucaciu nr.9 din incinta Centrului de cultură german cu începere de la ora 10.00.

Potrivit specialistului în fonduri europene, Szilágyi Ottó, pentru judeţul nostru un avantaj aparte îl reprezintă energia geotermală. “Ar fi extrem de costisitor pentru a-l utiliza ca sursă de energie electrică, dar devine rentabil dacă vorbim de energia termică. E adevărat că investiţia pentru o casă de aproximativ 200 de metri pătraţi ar fi pe undeva la 25.000 de euro dar aceşti bani s-ar amortiza în 7-8 ani de zile”, explică specialistul. În ceea ce priveşte biogazul însă, acesta ar putea fi produs utilizând deşeurile animale sau agricole. “Acesta este o oportunitate bună pentru fermieri, de a rentabiliza segmentul zootehnic. Biomasa se poate prelucra sub formă de compost în cisterne speciale. Acolo se obţine fermentarea şi eliberarea gazului metan care poate fi utilizat ca energie termică”, spune interlocutorul. Însă şi aici investiţia este destul de mare. Pentru producerea unui MW/h (Mega Wath oră) de energie este nevoie de o investiţie de aproximativ 3,5 milioane de euro. “Din bani propri e greu de crezut ca cineva să investească în acest domeniu. Dar, cu ajutorul subvenţiilor şi programelor de finanţare european, acestea devin realizabile”, a precizat specialistul.

Prefectul deplânge lipsa de interes a administraţiilor locale

Deşi tema conferinţei a fost cât se poate de interesantă atât pentru investitori cât şi pentru instituţiile de profil din judeţ, “văd că au mai rămas scaune libere. Suntem la cea de-a doua ediţie al acestei conferinţe. Anul trecut l-am organizat la prefectură. Am crezut că în acest an sala va fi neîncăpătoare. M-am înşelat. Asta denotă lipsă de interes a administraţiilor locale dar şi al instituţiilor de profil din judeţ. Avem acest ciclu de investiţii până în 2013. Dacă nu folosim banii pe care UE ni-l alocă pentru proiectele de energie alternative vom pierde sume importante. E adevărat că mai avem un ciclu de invcestiţii între 2014 şi 2020. Dar cred că vor fi luată în considerare şi nivelul de absorbţie al fondurilor din ciclul precedent”, a precizat în luarea de cuvânt prefectul judeţului Satu Mare, Radu Giurcă.

Suntem codaşi în utilizarea surselor alternative de energie

Mai mult decât atât, prefectul consideră că judeţul Satu Mare şi nu în ultimul rând România este destul de rămasă în urmă în ceea ce priveşte investiţiile în domeniul surselor de energie alternative. “Dacă Germania are în momentul de faţă 6.400 de centrale de biogaz, noi nu avem nici unul”, a precizat prefectul. Despre importanţa găsiri unor surse alternative de energie a vorbit şi moderatoarea conferinţei, Simona Bârsan, din partea Centrului de Transfer Tehnologic Cluj Napoca. Potrivit acesteia, utilizarea surselor de energie regenerabile sunt cu atât mai importante cu cât sursele clasice sunt pe terminate. Cu toate acestea, Szilágyi Ottó, expert în fonduri europene susţine că “sursele clasice de energie nu s-au epuizat. Greşit cine crede acest lucru. 71% din suprafaţa planetei este acoperită de ape. E adevărat că e vorba de oceane, apă sărată, dar această apă poate fi desalinizată şi folosită. Mai mult decât atât, chiar şi apa în sine, apoi oceanele şi mările reprezintă alte şi alte surse de energie regenerabile”.

Biogazul – investiţie pentru fermele agricole

În cadrul întâlnirii ştiinţifice au conferenţiat 10 specialişti din patru ţări: Austria, Germania, Ungaria şi România. Prima lucrare a fost prezentată de directorul executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Satu Mare, dr. Dorin Maurer. Interlocutorul a vorbit despre deşeurile animale ca surse de energie alternativă şi anume despre “Biogaz, investiţie pentru fermele agricole”. Despre energia geotermală şi aplicaţiile practice ale acesteia a conferenţiat inginerul Ştefan Matuz de la “Intercons” Satu Mare. Au mai fost invitaţi şi profesori universitari din Cluj Napoca care şi-au prezentat rezultatele cercetărilor în domeniu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.