Echipă mobilă pentru copiii cu dizabilităţi


La nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare a fost constituită o echipă mobilă a cărei activitate este axată pe intervenţii în vederea îngrijirii şi integrării copiilor cu dizabilităţi în familie, precum şi în scopul facilitării accesului acestora şi al familiilor la servicii de recuperare şi reabilitare de calitate. Activitatea echipei mobile este inclusă în proiectul „Creşterea capacităţii autorităţilor publice locale din România în vederea sprijinirii copiilor cu dizabilităţi în cadrul propriilor familii”, finanţat prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European. Precizări cu privire activitatea echipei mobile au fost făcute miercuri, în cadrul conferinţei de presă organizate la restaurantul Astoria, cu participarea Cristinei Cuculas din partea Ministerului Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale şi a reprezentanţilor DGASPC, respectiv Consiliului Judeţean Satu Mare.

Proiectul în cadrul căruia a fost înfiinţată echipa mobilă se înscrie în ansamblul observaţiilor şi recomandărilor formulate în anul 2009 de către Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului cu privire la egalizarea şanselor pentru persoanele cu handicap. La nivel naţional, bugetul total al proiectului este 2.919.052 euro, iar beneficiarii direcţi vor fi copiii cu dizabilităţi îngrijiţi în familie sau care beneficiază de măsura de protecţie specială a plasamentului în reţeaua de asistenţă maternală sau la o persoană ori familie.

Echipa mobilă, care are în componenţă un logoped, un kinetoterapeut, un terapeut ocupaţional, un medic pediatru, un educator specializat şi un asistent social, se va deplasa la familiile copiilor cu dizabilităţi aflaţi din evidenţa DGASPC Satu Mare ca având un certificat de încadrare în grad de handicap, pentru a oferi sprijinul necesar în vederea recuperării – a precizat Eugenia Mălăescu, coordonatorul echipei. În evidenţa DGASPC Satu Mare se află în prezent 1.277 copii cu dizabilităţi, iar grupul ţintă va fi alcătuit din aproximativ 50 de copii.

Altă activitate a echipei mobile va consta în formarea unor categorii de personal care, prin natura profesiei interacţionează permanent cu această categorie de copii. Este vorba despre personalul din cadrul Serviciilor de Evaluare Complexă de la nivelul tuturor DGASPC – urilor din ţară, personalul medical din secţiile de Obstetrică- Ginecologie, respectiv Pediatrie, personalul didactic din grădiniţe şi şcoli gimnaziale, membrii comisiilor interne de evaluare continuă din cadrul unităţilor de învăţământ, precum şi membrii Comisiilor pentru Protecţia Copilului de la nivelul tuturor judeţelor din România.

2 Comentarii la "Echipă mobilă pentru copiii cu dizabilităţi"

  1. DGASPC   20 iulie 2011 at 7:21 pm

    Echipa mobila inca nu functioneaza la Satu Mare desi e data de 20.07.2011,tocmai pentru ca s-a numit in functie noul director(Vartolomeu Bartos)care urmareste sa i-si angajeze oamenii de etnie maghiara pe posturi.Ce este interesant este tocmai faptul ca deja directia are masina speciala pentru deplasarea pe teren a echipei mobile(echipata corespunzator) are specialisti numiti pe post si care au semnat fisa postului plus ca se primeste 200 de litrii de motorina saptamanal pentru acea masina care defapt nu circula.Acei specialisti au fost la cursuri de formare profesionala in Arad si Oradea ,s-a investit in ei dar programul ECHIPA MOBILA nu functioneaza.Solicit sa faca cineva o ancheta sa vada ce manarii se fac in DGASPC Satu Mare.

    Răspunde
  2. Pingback: Asistenta la domiciliu pentru copiii cu dizabilitati din Moldova – Semper Excelsius

Scrie un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.