Abandonul şcolar în scădere la Satu Mare


Statisticile Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare arătă că în anul şcolar 2009-2010, numărul elevilor din judeţul nostru care au abandonat şcoala, s-a redus faţă de cel consemnat în anul şcolar anterior- Chiar dacă diferenţa dintre numărul elevilor care au renunţat la studiile primare, gimnaziale, liceale şi ale şcolilor profesionale în anul şcolar 2009-2010 nu este foarte mare faţă de anul şcolar 2008-2009, se poate spune că în judeţul Satu Mare abandonul şcolar este în scădere. Însă, dincolo de cifre şi statistici, rămân motivele pentru care copiii renunţă la şcoală. Cu menţiunea că, pe lângă sărăcie şi mediul familial dezorganizat, tot mai mulţi copii renunţă la şcoală fie pentru a se alătura părinţilor plecaţi la muncă în străinătate, fie după ce părinţii acestora au părăsit ţara pentru a lucra peste hotare.

Au renunţat la şcoală

La nivelul judeţului Satu Mare, în anul şcolar 2008-2009 au abandonat şcoala un număr de 173 de elevi, faţă de 142 înregistraţi în anul şcolar 2009-2010. Statistica Inspectoratului Şcolar Judeţean consemnează că o reducere a abandonului şcolar a fost consemnată şi în privinţa elevilor din mediul urban care au renunţat la studii. Este vorba despre 68 în anul şcolar 2008-2009, faţă de 49 în anul şcolar următor.Pe de altă parte, potrivit celor declarate de inspectorul şcolar Cziproc Andrei, în anii menţionaţi, cele mai multe cazuri de abandon şcolar au fost înregistrate în privinţa elevilor de gimnaziu, respectiv 101 în anul şcolar 2008-2009, şi 93 în anul şcolar următor. La polul opus, cele mai puţine cazuri de abandon şcolar au fost consemnate în privinţa elevilor de liceu, zece în anul şcolar 2008-2009, respectiv cinci în anul şcolar 2009-2010. În ceea ce-i priveşte pe elevii din ciclul primar şi pe cei ce frecventează cursurile şcolilor profesionale, Cziproc Andrei menţionează 39 de cazuri în 2008-2009, respectiv 31 în 2009-2010 (pentru ciclul primar), şi 23 în 2008-2009, respectiv 13 în 2009-2010 (pentru şcolile profesionale).

Plecaţi cu părinţii peste hotare

Chiar dacă numărul elevilor din judeţul Satu Mare care au renunţat la studii a scăzut în ultima perioadă, abandonul şcolar rămâne un fenomen naţional care împiedică alinierea la învăţământul european. Motivele abandonului şcolar sunt multiple, însă, principala cauză este şi rămâne familia, care are un rol hotărâtor în această privinţă. În condiţiile în care, pe lângă plecarea părinţilor la muncă peste hotare, alte motive de natură familială care determină abandonul şcolar sunt dezorganizarea climatului de acasă, finalizat cu divorţul părinţilor, respectiv lipsa mijloacelor financiare. Mariana Popa, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare, confirmă că acestea sunt principalele motive care influenţează apariţia abandonului şcolar. Totodată, Mariana Popa subliniază că pe primul loc se află totuşi însoţirea peste hotare a părinţilor care şi-au găsit de lucru în alte ţări ale Europei.

Creşte numărul elevilor care îşi continuă studiile după revenirea în ţară

Pe de altă parte, ca un aspect pozitiv, innspectorul general şcolar Mariana Popa menţionează faptul că în ultima perioadă se înregistrează o creştere a numărului elevilor care îşi continuă studiile după ce revin în ţară. Mariana Popa afirmă că de la începerea anului şcolar 2010-2011 şi până în prezent, 70 de elevi sătmăreni au solicitat eliberarea certificatului de echivalare a stdiilor. Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare explică: “La revenirea în ţară, copilul poate frecventa şcoala, dar este notat doar după ce primeşte certificatul de echivalare a studiilor eliberat de Ministerul Educaţiei. În acest scop, odată reveniţi în ţară, copiii trebuie să anunţe inspectoratul că doresc reintegrarea în sistemul şcolar. La rândul nostru trimitem Ministerului Educaţiei solitarea formulată, după care, în aproximativ o lună şi jumătate este eliberat certificatul de echivalare a studiilor”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.