Memoriu pentru Spitalul TBC


Printr-un memoriu înaintat Ministerului Sănătăţii, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare îşi exprimă punctul de vedere faţă de propunerea privind comasarea Spitalului TBC cu Spitalul Judeţean de Urgenţă. Csehi Arpad este de părere că, în această etapă nu are sens comasarea Spitalului TBC, o instituţie care funcţionează la parametri normali, cu Spitalul Judeţean de Urgenţă, o instituţie aflată în plină restructurare şi organizare.

Comasarea Spitalului TBC cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare a fost inclusă pe lista Ministerul Sănătăţii cu privire la unităţile sanitare de la nivel naţional propuse pentru comasare. Pe aceeaşi listă, între cele 111 spitale propuse de minister pentru comasare, pe lângă Spitalul TBC se se află şi Spitalul Orăşenesc Tăşnad. Deoarece consideră inoportună această măsură în această etapă, preşedinte Csehi Arpad a înaintat Ministerului Sănătăţii un memoriu prin intermediul căruia îşi exprimă punctul de vedere. Sunt de părere că Spitalul TBC este o unitate sanitară care funcţionează bine, nu are restanţe şi îşi îndeplineşte atribuţiile, ca atare, în această etapă nu are sens să fie luată măsura comasării cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare, o unitate aflată în plină restructurare şi organizare, deoarece ar fi bulversată activitatea Spitalului de Pneumoftiziologie. Nu este exclus ca peste vreo doi-trei ani să fie luată totuşi măsura comasării, dar în prezent sunt de părere că o astfel de măsură nu se justifică – a declarat Csehi Arpad. Preşedintele Consiliului Judeţean a mai declarat că este optimist în privinţa unui răspuns favorabil din partea Ministerului Sănătăţii, şi că se va ţine cont de principiul autonomiei şi descentralizării, în sensul că dacă atribuţiile au fost descentralizate la nivelul administraţiei locale, şi deciziile în acest sens să fie luate de administraţia locală, în loc să fie impuse de minister.

Anul trecut, Spitalul Judeţean Satu Mare, spitalul Orăşenesc Negreşti Oaş şi spitalul TBC au fost preluate în subordine de Consiliul Judeţean Satu Mare, în timp ce Spitalul Municipal Carei şi Spitalul Orăşenesc Tăşnad au trecut în subordinea consiliilor locale din aceste oraşe. Ulterior, pentru a fi salvat de la desfiinţare, din cauza numărului mic de paturi, în privinţa Spitalului din Tăşnad au fost începute procedurile de transformare a acestei unităţi sanitare în secţie externă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.