Drumul Vinului Sătmărean


Pentru a-i păzi pe daci de tulburarea licorilor ameţitoare, Burebista a stârpit toate viile din Dacia. Însă „marele proiect” nu prea le-a priit urmaşilor. Mai ales că, edilii de la judeţ s-au gândit să ne scoată din anonimat chiar cu licoarea hulită atât de mult de marele rege dac. Şi cum „visul” edililor a ajuns până la porţile Uniunii Europene (UE) se pare că vom primii bani pentru a ne arăta lumii vinurile stoarse pe podgoriile sătmărene. Astfel, Consiliul Judeţean (CJ) Satu Mare va beneficia de finanţare europeană pentru proiectul „Drumul Vinului Sătmărean”. Proiectul are drept scop promovarea „licorii lui Bachus” stors pe podgoriile judeţului. Se are în vedere şi organizarea unui Festival al vinului dar şi lansarea unei campanii de promovare naţională a „Anul Viticol Sătmărean”. „Drumul Vinului Sătmărean” se va derula timp de un an, iar valoarea acestuia este de aproximativ 777.000 de lei, din care contribuţia judeţului Satu Mare va fi de 2%. În proiect sunt incluse trei trasee cu tradiţie în producţia viticolă: Halmeu Vii – Turulung Vii – Oraşu Nou Vii, respectiv Carei – Pir şi Hodod – Dobra – Beltiug – Răteşti – Ardud – Viile Satu Mare.

Mai trebuie spus că, „Festivalul Vinului Sătmărean” se va desfăşura în toamna acestui an şi va fi organizat la Castelul Károlyi din Carei, unde vor concura viticultori din comunele incluse în cele trei trasee tematice. Totodată, în cadrul festivalului vor fi organizate concerte de muzică populară şi un bal mascat. Consiliul Judeţean Satu Mare îşi propune să transforme acest festival într-unul de tradiţie. Pentru promovarea „Anului Viticol Sătmărean” va fi derulată o campanie la nivel naţional. Totodată, CJ Satu Mare va participa cu un stand propriu la 17 târguri de turism din ţară pentru a promova cele trei circuite turistice.

6 Comentarii la "Drumul Vinului Sătmărean"

 1. Teo   3 februarie 2011 at 10:26 pm

  Dam banii pe prostii!facem reclama un an de zile si…gata!halal politica!

  In loc sa cheltuie banii aia pe ceva, practic ii arunca pe geam!

  Răspunde
 2. priceputul   3 februarie 2011 at 10:30 pm

  e proiect european…deci noi nu punem bani+ ca pacat sa lasam neexploatata o nisa cum este viticultura, avand in vedere ca nu prea avem cu ce ne lauda prin judet

  Răspunde
 3. geta   17 iulie 2012 at 11:39 am

  e frumoasa fotografia, ati putea mentiona si sursa acesteia, daca tot nu ati cerut acordul celui care a facut-o http://printrevinuri.ro/2010/08/in-vizita-la-cram
  de altfel cred ca am mai avut discutia asta si cu alti colegi de-ai dumneavoastra

  Răspunde
 4. Calin   17 iulie 2012 at 11:53 am

  @Geta
  Ceva tipic romanesc. Am facut si io o poza si vreau sa ma stie tot mapamondu. E doar o poza cu o amarata de cladire. Nu ceva exclusiv sau vreo poza de la vre-un eveniment deosebit. Nici macar nu este o poza facuta de un profesionist.

  Răspunde
 5. geta   19 iulie 2012 at 10:04 am

  este intr-adevar ceva tipic romanesc sa ti se para normal sa publici ceva ce nu iti apartine

  Răspunde
 6. Pingback: Nachbil Chardonnay Barrique 2010 - Oenolog.org

Scrie un comentariu