UNICARM-ul pare să aibă probleme serioase, fiind luat în vizor tocmai de Oficiul de Luptă Antifraudă (OLAF) al Comisiei Europene deoarece există o puternică suspiciune că firfiricii europeni nu ar fi fost folosiţi strict cum scrie în legislaţia românească. Sătmăreanul a scris în urmă cu vreo două luni despre verificările făcute la două mari firme de procesare a cărnii asupra modului în care au fost cheltuiţi banii europeni (se poate reciti aici textul de atunci). Conform unui document de la cabinetul directorului general al Agenţiei Naţionale de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit – document pe care îl puteti vedea integral aici – de la publicarea textului nostru si până în prezent UNICARM-ul a ieşit de sub monitorizare cu unul dintre proiectele vizate de controlorii europeni anti-fraudă. Asta nu înseamnă neapărat că a scăpat integral de belea pentru că pentru proiectele iesite de sub monitorizare “este posibil să se aplice corecţii financiare din partea Comisiei Europene”. În prezent şi în continuare, UNICARM-ul este “în curs de analiză” – adică verificat crunt – cu un alt proiect.
Ce zice Vasile Lucuţ ?
Contactat telefonic de Sătmăreanul, patronul firmei SC UNICARM SRL, Vasile Lucuţ, a declarat că: “Eu nu am probleme cu fondurile europene pe care le-am folosit. Am fost monitorizat într-adevăr, dar nu s-a găsit nimic în neregulă. Acum se verifică o altă parte de investiţie. Să le fie de bine, să verifice cu de-amănuntul tot ce vor pentru că eu nu am nimic de ascuns şi n-am făcut nimic ilegal. Eu am început investiţiile în urmă cu 7 ani, au mai fost tot felul de controale ca să vadă cum s-au folosit fondurile europene şi s-a demonstrat că totul a fost în regulă, aşa cum o să vedeţi că va fi şi acum”.
Toată tevatura a pornit astfel…
Posibile “nereguli şi fraude” sunt în investigaţie la proiectele finanţate prin SAPARD în perioada 2001-2006, au confirmat ieri pentru site-urile EurActiv.ro/HotNews.ro reprezentanţii OLAF. Surse apropiate gestionării acestui program au declarat că peste 60 de proiecte sunt deja anchetate. Problemele ţin de achiziţiile unor maşini şi echipamente la preţuri majorate “nejustificat” cu circa 20-30% faţă de preţurile pieţei. Acolo unde deja au fost constatate nereguli, OLAF solicită recuperarea sumelor egale cu întreaga valoare a proiectului.
Sursele menţionate au explicat pentru EurActiv.ro/HotNews.ro că investigaţia OLAF a început odată cu descoperirea unui mecanism de fraudă în Bulgaria. “O serie de firme din Germania şi Italia, furnizoare de maşini şi echipamente pentru procesarea produselor agricole, în special a cărnii, au participat la licitaţii şi au <> preţurile. Adică, în opinia OLAF, au vândut la preţuri nejustificat de mari, cu peste 20-30% mai mari decât preţurile pieţei la momentul respectiv”, au explicat oficiali apropiaţi sistemului de gestionare a fondurilor pentru agricultură.
Ulterior, OLAF a declanşat o serie de controale şi a constatat că aceleaşi firme au practicat un mecanism similar şi în România. HotNews.ro a solicitat informaţii la OLAF pe acest subiect iar răspunsul a fost că există o investigaţie majoră în derulare, că este “imposibil de precizat cât va dura acest proces, dat fiind că este vorba de nişte investigaţii complexe”.
Dorin Prunilă
Pingback: – Afacerea UNICARM
Pingback: Afacerea UNICARM -