Alexandru Olaru a văzut minuni la Expoziţia Mondială din Shanghai

În 14 iulie a.c., Sătmăreanul.net publica – dovada o avem AICI – primele informaţii despre singurul (credeam noi atunci !) sătmărean care urma să reprezinte România la Expoziţia Mondială de Shanghai, firma sa făcând parte dintre cele 12 care au fost selectate pentru participarea la acest eveniment de anvergură. Alexandru Olaru – că despre el este vorba – este patron al SC BOWLIG S&B FUNCTION SRL Satu Mare şi, conform celor declarate chiar de el, a ajuns în această elită “datorită unui noroc, acela că am avut o invenţie practică brevetată şi una în curs de brevetare la OSIM”. Invenţia gata brevetată este un dig modular portabil cu înveliş de protecţie şi reutilizabil, care se înalţă pentru că poate fi umplut chiar cu surplusul de apă care apare în cazul inundaţiilor. Pe lângă asta, în mod obişnuit firma sa produce echipamente de protecţie de tot felul şi o mulţime de tipuri de uniforme. El a pornit spre China în 23 iulie, “am mers la Bucureşti, apoi 6 ore cu avionul până la Helsinki şi, după ce am schimbat avionul, am mai făcut 9 ore de până la Shanghai, zburând cu avionul peste Polul Nord pentru a ajunge în China.”

A dat nas în nas cu… alţi trei sătmăreni

Spre marea sa surprindere, la Expoziţia Mondială de produse şi servicii de la Shanghai, Alexandru Olaru s-a întâlnit cu alţi trei sătmăreni despre care nu mai ştia aproape nimic de câţiva ani de zile. Primul a fost Nagy Ferdinand, care era “comisarul-şef al pavilionului României de la expoziţie”. Al doilea sătmărean cu care s-a intersectat a fost fostul viceprimar al municipiului din anii ’94-’96, Mircea Roman, “care am înţeles că actualmente este consul cu probleme economice al României la Shanghai”. Cel de-al treilea era, de fapt, un careian – jurnalistul radio Sergiu Şteţ – “pe care îl ţin minte foarte bine că lucra la Satu Mare la Radio 1 şi că era foarte bun prieten cu un prieten de-al meu, Victor Constantinovici. Acolo, la Shanghai, el era corespondentul pentru Radio România Actualităţi.”

Pavilionul României, asaltat zdravăn de chinezi

“Tot ceea ce am văzut la Shanghai este incredibil aproape, totul este fundamental diferit de orice înseamnă Europa şi Occidentul: de la drumurile excelente, la construcţii, produse, servicii, mentalităţi, gastronomie” – ne-a relalatat în continuare Alexandru Olaru. “Pavilionul românesc era ca un mare şi frumos măr verde, toată construcţia având trei niveluri. La parter era scena cu sala de spectacol în aer liber cu 18.000 de locuri, acolo a cântat Grigore Leşe la deschiderea oficială a expoziţiei României. La primul etaj era o sală cu tablouri, fotografii, panouri publicitare şi produse româneşti, iar intrarea în sală era “păzită” de două manechine costumate ca un oşan şi o oşencuţă. La al doilea nivel se găsea un mare restaurant în care existau numai produse gastronomice tradiţionale româneşti, din toate zonele ţării. Iar sus erau sălile de conferinţe, cele pentru întîlnirile cu presa şi pentru protocol.

După cum se ştie, acolo au fost şi Elena Udrea, ministrul Turismului, şi ministrul de externe Teodor Baconschi. Că doar acolo la Shanghai s-a lansat pentru prima data şi noul brand de ţară, cel care a stârnit atâtea discuţii cu privire la opriginalitatea sau neoriginalitatea frunzei ! Eu pot doar să vă povestesc că a fost un succes absolut deosebit al delegaţiei româneşti. Au fost în zonă aproximativ 50.000 de chinezi, chiar s-au rupt o parte din gardurile protectoare atunci când Udrea a început să arunce cu pacheţele promoţionale în stânga şi-n dreapta ! În fiecare pachet era un tricou, o pelerină de ploaie, un breloc, o sepcuţă şi o brăţară – toate inscripţionate cu logo-ul brandului de ţară nou-lansat – şi, bineînţeles, un steag al României. Dar pe toată durata prezenţei la expoziţiei, la noi a fost mereu plin de vizitatori, se stătea chiar şi 5-6 ore la coadă ca să se poată intra.”

Rentabilitate: un singur contract încheiat de România la Shanghai

Potrivit afirmaţiilor lui Alexandru Olaru, participarea la Expoziţia Mondială de la Shanghai nu numai că a însemnat o memorabilă experienţă sufletească, ci şi – din punctul de vedere al omului de afaceri – confruntarea directă “cu un fel total diferit de a face afaceri, cu un nou sistem de contractare a produselor şi serviciilor, cu un mod în care e normal să şi pui în practică ceea ce visezi să realizezi. Iar pentru mine asta înseamnă, într-un fel, o rentabilitate de 100% a participării mele la acel eveniment ! Este adevărat că acolo la Shanghai am văzut că s-a semnat un singur contract, unul de 2 milioane de euro de către firma “Vinexport”. Nu de alta, dar chinezilor le-a plăcut la nebunie vinul românesc originar din zona Vrancei ! În rest nu s-au semnat contracte, doar s-au perfectat înţelegeri în vederea unor viitoare colaborări economice.”

Următoarea “haltă”: Rio de Janeiro

Abia întors din China, sătmăreanul Alexandru Olaru a început să se pregătească pentru o nouă plecare “în ţările calde”. Viitoarea destinaţie: Rio de Janeiro, în Brazilia. “Acolo merg cu o delegaţie economică a României care va prezenta produse din industria de foraj petrolier cu erupţie la mare adâncime. Iar eu voi prezenta şi acolo digul modular pe care l-am inventat, pentru că acesta poate avea şi foarte bune aplicaţii în activităţi conexe acestui domeniu.”

Dorin Prunilă

Un Comentariu la "Alexandru Olaru a văzut minuni la Expoziţia Mondială din Shanghai"

  1. Pingback: Un sătmărean la Rio de Janeiro | Satmareanul - ziar online de Satu Mare

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.