Corespondenţă specială: Turneul european al Filarmonicii Dinu Lipatti

Maria Moiş este corespondentul special al ziarului online Sătmăreanul.net pentru turneul internaţional pe care Filarmonica “Dinu Lipatti” îl efectuează în străinătate pe o durată de două săptămâni. Ajunsă la Dusseldorf, orchestra sătmăreană – dirijată de inimosul profesionist Franz Lamprecht – a susţinut în seara de 20 august  primul concert. După încheierea unei micro-stagiuni germane extrem de reuşite, orchestra sătmăreană a ajuns sâmbătă la Paris pentrui o nouă serie de concerte. Urmează Bruxelles şi în final oraşul olandez înfrăţit cu Satu Mare – adică Zutphen. Pentru că este vorba în primul rând de un turneu artistic, este firesc ca “jurnalul de turneu muzical” trimis de Maria Moiş pentru cititorii publicaţiei online Sătmăreanul.net să aibă în primul rând “impresii artistice”, pe lângă partea informativă propriu-zisă.

Instrumente, acorduri, gânduri de perfecţiune, speranţe şi… multă putere de muncă – acestea erau câteva dintre “lucrurile” care se aflau de la bun început în bagajele membrilor Filarmonicii “Dinu Lipatti ” din Satu Mare în momentul pornirii în turneul lor internaţional prin Germania, Franţa, Belgia, Olanda.

Fix la ora 17:00 ( în urmă cu17.08.2010)a fost pornirea din Satu Mare – trebuia să precizam punctualitatea de tip german de care s-a ţinut cont de la început şi până în prezent. Având în vedere că acesta este al 63-lea turneu internaţional pe care orchestra sătmăreană îl face împreună cu directorul muzical Franz Lamprecht, emoţiile de start n-au fost chiar atât de mari, obisnuinţa părea să-şi fi spus cuvântul. Dar entuziasmul şi convingerea că fiecare turneu are farmecul său a făcut drumul mult  mai uşor de suportat. Călătoria până la prima oprire în scop artistic (Dusseldorf- Germania) a durat 25 de ore; s-a câştigat o oră, datorită diferenţei de fus orar.

Este pasionant, curios şi inedit să urmăreşti, fie şi “din umbră”,  evoluţia muzicienilor sătmăreni pe parcursul întregului turneu

Dis-de-dimineaţă, în ziua de joi 19 august, au început repetiţiile pentru primul concert, în sala festivă a Conservatorului “Robert Schuman” din Dusseldorf. Mai mult ca sigur că pentru dl.Lamprecht a fost o plăcere deosebităşi nostalgică să se reîntoarcă acolo, el fiind de fapt absolvent al acestei înalte şcoli de educaţie muzicală.
Cu câteva minute înainte de apariţia dirijorului Francz Lamprecht, în fiecare colţ al clădirii se auzeau o sumedenie acorduri ale fiecărui instrument în parte. “Privit” şi ascultat din culise, întregul spectacol de la repetiţii a fost fascinant. Îmbinând strădania cu plăcerea de a cânta şi, nu în ultimul rând, cu talentul fiecărui instrumentist în parte, repetiţiile au ieşit “ca la carte” (dirijorul Franz Lamprecht a afirmat hotărât acest lucru). Chiar şi pregătirea minuţioasă a unui spectacol simfonic induce emoţii nemaiîncercate care te cuprind brusc şi întotdeauna altfel.
Repetitiile din seara aceleiaşi zile s-au făcut alături de cele 3 coruri din Hilden, Dusseldorf şi Wuppertahl.

Seria de concerte susţinută de Filarmonica “Dinu Lipatti” în acest turneu a început vineri, 20 august, la castelul Nordkirchen din Dusseldorf. Adevăraţi mesageri peste timp ai obiceiurilor de curte nobiliară medievală, artiştii din filarmonica “Dinu Lipatti” au susţinut un concert de neuitat pentru orice meloman – iniţiat sau nu – pe care l-au intitulat “Nacht der 1000 sterne”- adică Noaptea celor 1000 de stele. Cei peste 7000 de spectatori au ascultat lucrările unor compozitori celebri:  Verdi, Dvorak, Edward Grieg. La acestea s-au adăuga armonios arii din Puccini, “Poloneza” lui Tschaikowsky, “Dunărea albastră” a lui Strauss şi în final “Marşul Florentin” de Julius Fucik (aplaudat în mod deosebit de un public extraordinar de cald şi receptiv).

În cadrul acestui concert, o particulară ingeniozitate regizorală, specifică dirijorului Lamprecht, a făcut posibilă o seară de vis la curtea palatului: s-a folosit existenţa unei fântâni arteziene care a “simţit” ritmul muzicii, iar jocul de lumini de jur -împrejurul castelului şi un spectaculos foc de artificii  au făcut să fie realmente impresionantă sincronizarea dintre tehnică şi acordurile armonioase, diferite de la o compoziţie la alta, ale orchestrei sătmărene. Soţia dirijorului Lamprecht, implicată organizatoric şi sufleteşte în punerea la punct a detaliilor desfăşurării acestui eveniment muzical, ne-a povestit câte ceva despre frumosul obicei al localnicilor de-a veni seara în grădina palatului pentru picnic, obicei ce datează de peste 20 de ani.

Printre spectatorii la concertul extraordinar al Filarmonicii sătmărene s-au numărat şi o serie de oficialităţi , începând cu Ministrul Finanţelor al landului Renania de Nord-Westfalia.  A fost evident că spectacolul a fost printre cele mai reuşite, chiar dacă mi s-a spus că de obicei nemţii sunt realmente entuziasmaţi de fiecare dată când Filarmonica “Dinu Lipati”din Satu Mare ( care la Dusseldorf chiar este un nume bine cunoscut !)  ţine un concert de asemenea amploare.

Fiind abia la începutul turneului, următorul concert va avea loc la Paris, mai precis la biserica “La Madelaine”, urmând ca în zilele următoare orchestra sătmăreană să se deplaseze spre o altă capitală europeană, Bruxelles, pentru un alt concert despre care mi se spune ca va fi cel puţin la fel de grandios ca şi cel din Germania. Pentru că întregul concert are loc în seara asta – 22 august – într-o biserică, în program va fi cuprinsă şi o capodoperă a lui G. Verdi – “Requiem”. Corurile din Hilden, Dusseldorf si Wuppertahl însoţesc şi aici orchestra sătmăreană.

4 Comentarii la "Corespondenţă specială: Turneul european al Filarmonicii Dinu Lipatti"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.