Romii și-au spus ofurile în cadrul unei ședințe cu reprezentanții instituțiilor publice


Romii din județul Satu Mare se plâng că sunt discriminați și văzuți cu alți ochi decât restul populației. Cu toate acestea, recunosc că mulți dintre membrii comunităților rome din județ nu au actele în regulă și astfel, în cazul raziilor efectuate de polițiști și jandarmi sunt săltați și duși la Poliție.

Romii au dat glas nemulțumirilor care îi frământă în cadrul întâlnirii Grupului de lucru mixt pentru problemele romilor din județul Satu Mare, întâlnire ce a avut loc astăzi, 23 octombrie, în sala mică de ședințe a Prefecturii. La ședință au participat prefectul județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ), Mircea Govor, directorul de cancelarie al Instituției Prefectului, Sorin-Martin Vereș, dar și reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție al Județului (IJP) Satu Mare, al Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ), al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) respectiv ai asociațiilor și comunităților de romi din întreg județul.

Problema actelor de identitate a fost ridicată în mai multe rânduri de către reprezentanții romilor dar și cea a lipsei certificatelor de naștere pentru copii. De asemenea, aceștia s-au referit și la condițiile precare în care trăiesc și problemele pe care le întâmpină când vor să-și trimită copiii la școală. Totodată, romii se plâng că nu sunt luați la muncă, angajatorii ferindu-se de ei.

Spre exemplu, o tânără a atras atenția asupra fenomenului discriminării la care sunt supuși romii. ”Dacă vrem să mergem să ne distrăm la discotecă, nu suntem lăsați să intrăm în localuri. Eu am urmat o facultate. Vreau să vă spun că, cu toate că eram îmbrăcată exact ca celelalte studente și mă comportam la fel ca ele, am simțit că sunt discriminată pentru simplul fapt că sunt de etnie romă”, a declarat tânăra.

În altă ordine de idei, reprezentanta IPJ Satu Mare, Simona Săndulescu le-a cerut reprezentanților comunităților rome din întreg județul să semnaleze problemele pe care le întâmpină în relațiile cu Poliția pentru ca să se poată veni în sprijinul lor.

În cadrul aceleiași ședințe au fost constituite comisiile de specialitate pe cele şase domenii sectoriale conform Strategiei de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor. Președintele Grupului de lucru este prefectul Eugeniu Avram, care va coordona și controla activitatea acestuia.

Potrivit regulamentului de organizare și funcționare a Grupului de lucru mixt pentru problemele romilor, printre obiectivele acestuia se regăsesc evaluarea principalelor nevoi dar și sprijinirea comunităților de de etnie romă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.