Poliţia locală Satu Mare ne ia pe toţi de proşti

 

politialocala

După ce și-au lăsat camerele nesecurizate și la liber pe internet, directorul Poliției Locale, Ioan Precup alături de șeful Centrului de Supraveghere video, Sorin Nadoș, au ieșit azi, 4 decembrie, în presă încercând să-și mai spele păcatele. Supărați, nevoie mare, că informațiile legate de neprofesionalismul lor au ieșit în presă, aceștia au început să acuze jurnaliștii, susținând că în ziare s-ar fi scris multe neadevăruri.

Mai mult decât atât, cei doi susțin, contra tuturor argumentelor ieșite la iveală zilele trecute, că acele camere au fost securizate și că cineva ar fi spart codurile (de altfel inexistente). Nu putem să nu amintim faptul că acel așa-zis „hacker” care i-a sunat miercuri, 2 decembrie să-i anunțe despre camerele lăsate la liber spune că acele camere nu erau codate în niciun fel. Totodată sunt persoane care susțin că imaginile preluate de acele camere au fost la liber pe internet de cel puțin o jumătate de an și nicidecum de doar câteva zile, așa cum susține Poliția Locală.

În data de 2 decembrie am fost sesizați de către o persoană din județul Satu Mare asupra faptului că pe un anumit site unele dintre camerele de vederi pe care le exploatăm noi, Poliția Locală, sunt vizibile, pot fi manevrate, și asta se întâmplă de câteva zile. Când l-am întrebat care este site-ul respectiv nu a dorit ca să ne spună. I-am atras atenția că, domnule, dumneata nu faci bine că în necunoștință de cauză accesezi aceste camere. El s-a adresat presei în primul rând, înainte de a ni se adresa nouă, și drept urmare s-a pornit, mă rog, nu-i zicem investigație, o cercetare, să vedem ce e adevărat și ce nu e adevărat. El a zis 46 de camere din care 24 erau manevrabile. Noi pe site-ul respectiv am găsit 18 care au ajuns acolo din bunăvoința unor alți cetățeni, nu știm care sunt încă, și care au dat cumva de IP-urile camerelor. Fiecare cameră este identificată în mod unic printr-un așa numit IP. Cum au ajuns acele IP-uri și în mâna cui au ajuns, poate urmează să stabilim. Întrebarea esențială este cum s-au obținut acele IP-uri? Dincolo, după ce s-au obținut IP-urile era o chestiune de timp să se poată sparge parola. Sunt programe speciale cu care se sparg parole, cu care după câteva săptămâni, dacă ai răbdare, poți ca să le spargi. Ca urmare au fost puse pe site-ul respectiv. Este vorba despre un site din Satu Mare care conținea link-uri către www.insecam.org, din Moscova, Rusia”, a declarat Nadoș. De asemenea, acesta spune că acele camere erau la liber doar de săptămâna trecută joi sau vineri, ceea ce, luând în considerare declarațiile unor sătmăreni, este o minciună cât se poate de evidentă.

În luarea de cuvânt, Ioan Precup a declarat că acel cetățean care i-a sunat referitor la accesul liber la camerele video, acel „hacker” „a fost rugat să vină la noi la sediu pentru a discuta cu el anumite aspecte și nu pentru a ne ajuta să luăm măsuri de securizare a camerelor”. În contradicție cu cele declarate de șeful Poliției Locale, „hacker-ul” spune că a fost chemat pentru a le explica informaticienilor de acolo, unde și cum a găsit acele imagini.
Deși este vorba despre o problemă destul de gravă, având în vedere că o perioadă nedefinită de timp oricare dintre noi am putut fi spionați pe drum, în timp ce tastam codurile cardurilor la bancomate, la locul de muncă sau de ce nu (?) în casele noastre, directorul Poliției Locale spune că încă nu au fost sesizate organele abilitate pentru a cerceta acest caz.
Situația este cu atât mai gravă cu cât, în perioada în care aceste camere erau la liber, oricine putea să supravegheze orice locație: casă, bancă, instituție, etc. Și dacă ne gândim că lumea e plină de oameni cu tot felul de idei nu tocmai ortodoxe, ne putem închipui ce se putea întâmpla.
Mai mult decât atât, șeful Poliției Locale spune că din cadrul instituției pe care o conduce zece persoane au acces la acele IP-uri. Pe lângă aceștia, IP-urile mai erau cunoscute și de către angajații firmelor cu care Poliția Locală are contract în vederea supravegherii locațiilor respective, însă nu a dorit să numească aceste societăți comerciale.„Îi putem sesiza, la două zile, patru sau 20. Înainte de asta vreau să văd cum s-a ajuns în această situație”, spune Precup.
Întrebați cu privire posibilitatea repetării unui asemenea episod după resecurizarea camerelor, Nadoș a declarat cu nonşalanţă că nu există nicio garanție în acest sens.

Nu putem să încheiem fără a spune că, după părerea noastră, într-un oraş normal, o asemenea situaţie ar fi dus automat la demisia şefului Poliţiei. Nu este, din păcate, cazul municipiului Satu Mare.

3 Comentarii la "Poliţia locală Satu Mare ne ia pe toţi de proşti"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.