Parlamentarii sătmăreni sunt împotriva exploatării cu cianuri la Roşia Montană

Protest
Proiectul de lege cu privire la exploatarea zăcămintelor aurifere de la Roşia Montană votat săptămâna trecută de către guvernanţi a bulversat societatea civică din România. În cursul zilei de duminică, 1 septembrie în mai multe oraşe din ţară au avut loc marşuri în vederea salvării Roşiei Montane şi pe a-i determina pe parlamentari să spună un „NU” categoric pentru începerea lucrărilor miniere.

Problema îi preocupă şi pe parlamentarii sătmăreni care înclină să nu voteze pentru demararea exploataţiilor miniere de la Roşia Montană având în vedere faptul că mediul înconjurător ar avea mult de suferit în urma aplicării tehnologiei propuse de canadienii de la Gold Corporation.

Deputatul USL de Satu Mare, Octavian Petric spune că „eu am reţineri faţă de acest proiect de lege dar trebuie să luăm în calcul şi poziţia celor care locuiesc în acea zonă. Unii desigur, doresc să muncească, să aibă un venit dar trebuie să te gândeşti şi la cei care se împotrivesc demarării lucrărilor invocând în principal argumente de ordin ecologic. La Constanţa am avut o întâlnire la nivelul grupurilor parlamentare unde am discutat această problemă şi unde premierul Victor Ponta ne-a recomandat ca fiecare să votăm aşa cum ne dictează propria conştiinţă. Înainte de a ne exprima votul, noi parlamentarii ne vom consulta şi cu alegătorii să vedem care este poziţia lor”.

Cu privire la această problemă, senatorul UDMR Pataki Csaba ne-a declarat că „personal eu nu voi vota proiectul de lege sub forma actuală. Mă gândesc aici la propunerea cu privire la exploataţiile miniere bazate pe tehnologia cu cianură”.

În schimb, deputatul UDMR Erdei D. Istvan consideră că înainte de a lua o hotărâre parlamentarii trebuie să se gândească atât la argumentele economice cât şi la cele de mediu. „În prezent România nu este pregătită să exploateze în condiţii de siguranţă, folosind tehnologia bazată pe cianură, aurul de la Roşia Montană. Desigur, avem argumentul economic şi eu ca membru al Comisiei economice trebuie să iau în calcul şi acest argument. Pe de altă parte mă întreb: încep exploatările dar cu ce preţ? Argumentele protestatarilor sunt extrem de grăitoare, în special cele care se referă la mediu. Nu cunosc conţinutul proiectului de lege propus de către Guvern şi nu cunosc cu ce garanţii vin guvernanţii pentru a susţine proiectul. În ceea ce priveşte votul noi vom lua o decizie la nivelul grupului parlamentar”, a declarat Erdei D. Istvan.

Deputatul UDMR Kereskenyi Gabor este însă mult mai categoric. „Eu personal nu sunt de acord cu acest proiect de lege. Împreună cu Korodi Attila şi Remus Cenea am iniţiat un proiect de lege împotriva introducerii în România ai oricăror tehnologii bazate pe cianură, dar acest proiect încă nu a fost dezbătut în cadrul Parlamentului. Poziţia noastră, vorbesc aici de grupul UDMR este fermă. Noi vom vota împotriva acestui proiect de lege”.

Întrebată cu privire la acest aspect, deputatul PDL Andreea Paul a declarat pentru Sătmăreanul următoarele: „nu susţin proiectul lui Victor Ponta. Nu este nevoie de o lege cu dedicaţie pentru o singură companie privată. Toate companiile private trebuie să respecte legea fără derogări unilaterale, inclusiv condiţiile de alocare a suportului statului român pentru investiţiile private. Oamenii locului ştiu cel mai bine ce e în Alba. La referendumul din decembrie 2012, invalidat din cauza prezentei de 43%, majoritatea s-a declarat în favoarea proiectului, cu 62%, şi o treime împotriva proiectului, cu 35%. Am convingerea că noi, cei din PDL, trebuie să punem oamenii în faţa interesului politic. Dacă se va declanşa un referendum naţional pe această temă am să-l susţin şi voi respecta opinia românilor. Doresc investiţii în Munţii Apuseni, inclusiv minerit cu cele mai înalte standarde de mediu şi sănătate pentru oameni. Ori acest Guvern nu a făcut o informare a publicului cu privire la acest proiect de investiţii şi consecinţele sale, nici cu privire la angajamentele statului român şi ale investitorului privat. Contractul trebuie transparentizat şi USL nu o face. De ce? Trebuie să ştim ce votăm”.

Proiectul de lege va fi supus dezbaterilor parlamentare în cursul acestei luni.

Un Comentariu la "Parlamentarii sătmăreni sunt împotriva exploatării cu cianuri la Roşia Montană"

  1. Pingback: 03 septembrie 2013. România dezbate. Care este părerea ta? | Țara oașului

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.