O sătmăreancă printre cei mai titrați lingviști din Europa

Mihaela Moreno1

Sătmăreanca Mihaela Moreno, un nume cunoscut în domeniul lingvisticii, vine în orașul său natal, unde își va lansa romanul intitulat „Pursânge andaluz”. În prezent, Moreno este cercetător la Centrul de Linvistică din cadrul Universității din Lisabona, instituție care îi reunește pe cei mai titrați lingviști din toată Europa.

Cercetătoarea își va lansa luni, 8 august romanul „Pursânge andaluz” la Biblioteca Județeană Satu Mare, aceasta fiind prima carte a autoarei, aparținând genului epic, publicată în limba română.

Mihaela Moreno s-a născut și a copilărit în Satu Mare. Aici a urmat și absolvit, ca șefă de promoţie, Colegiul Naţional „Doamna Stanca”, după care a urmat cursurile Facultății de Engleză și Lingvistică, specialitatea „Numerus Klausus”, la Universitatea Stuttgart în Germania.

După absolvirea studiilor, a primit premiul de excelenţă „Preis der Freunde” pentru merite deosebite știinţifice şi o bursă pentru a continua doctoratul ȋn lingvistică.
Din anul 2010 începe colaborarea și munca de cercetare la mai multe universităţi printre care se numără Universitatea Hamburg și Universitatea Indiana din Statele Unite ale Americii.

În prezent, sătmăreanca noastră este cercetător la Universitatea din Lisabona, la centrul de lingvistică, care-i reunește pe unii dintre cei mai titrați lingviști din Europa.
De-a lungul carierei sale, a publicat numeroase articole știinţifice în revistele de anvergură „Lingua”, „Studia Linguistica”, „John Benjamins” sau „Cambridge University Press”, în care compară limba română cu alte limbi romanice precum spaniola și portugheza, fiind un ambasador peste hotare al caracterului latin al limbii române.

Pe lângă activitatea știinţifică, Mihaela Moreno are o bogată viaţă sportivă. Din copilărie a practicat artele marţiale, având centura neagră 3 Dan și a câștigat numeroase concursuri naţionale și internaţionale, iar în Germania a continuat acest sport ca antrenor.

Echitaţia este o altă mare pasiune pe care o practică împreună cu soţul ei. Din dragoste pentru cai și din dorinţa de a împărtăși puterea tămăduitoare a cailor, a absolvit de curând un curs de terapie echitaţională. În dubla sa calitate, de terapeut și lingvist, a publicat, în Germania, o carte prin intermediul căreia demonstrează știinţific efectele benefice ale cailor asupra copiilor care suferă de autism.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.