O satmareanca uimeste o lume intreaga: “Refac din bucatele mici Romania si o fac cunoscuta atat cat imi sta in putinta” (Fotogalerie)

O satmareanca a reusit sa uimeasca o lume intreaga cu creatiile ei care, pur si simplu innebunesc papilele gustative si de asemenea, incanta privirea. De curand, Elena Ceuca, caci despre ea este vorba, a cucerit o Diploma de merit in cadrul Concursului International de la Birmingham, dedicata creatorilor de torturi. Stabilita in Anglia, satmareanca noastra uimeste mereu prin creatiile sale unice. De aceasta data, doamna Elena a venit in fata juriului international cu un tort botezat “Totul despre … Romania”, creatie dedicata Centenarului Marii Uniri. 

In cadrul competitiei au fost expuse peste 2.500 de torturi “venite” din toate colturile lumii.

“Creaţiile ei sunt adevărate opere de artă, lucrate în cel mai mic detaliu, urmând cu sfinţenie „visul” clientului. Doina Ceuca se joacă cu tehnicile de decorare, cu formele şi culorile. Şi aşa cum îi stă bine unui artist şi-a botezat fiecare tort pe care apoi le-a livrat pofticioşilor pentru care a fost creat. A decorat şi a copt sute de torturi pentru care a primit înzecit, aprecierile clienţilor. Iar sclipirea din ochii ei vine să demonstreze că făgaşul pe care a pornit nu este unul ales la întâmplare. Visul de-o viaţă înveşmântat de un talent pe măsură s-au îngemânai maestuos pentru a crea ceea ce alţii nici măcar nu îşi închipuie că ar putea să îmbrace forme precum cele născute din sensibilitatea artistei …”, am scris cu ani in urma in introducerea unui interviu realizat cu Elene Ceuca, cuvinte care sunt actuale si in prezent.

In urma prestigioassei competitii de la Birmingham, Elena Ceuca ne-a acordat un scurt interviu in care descrie in detaliu creatia pe care o dedica Romaniei:

Reporter: Ce inseamna pentru breasla dumneavoastra Concursul International de la Birmingham ?

Elena Ceuca: Concursul de la Birmingham, asa cum ii spune si numele este o competitie internationala care in acest an a sarbatorit 25 de ani. Este deosebit prin amploarea pe care o are si posibilitatea pe care o ofera sa instalnesti si sa cunosti oameni din toate colturile lumii. Este vast deoarece se imparte pe sectiuni, iar fiecare sectiune in parte ofera o sansa unui concurent. De exemplu la aceasta competitie concurentii au varsta incepand de la 11 la 90 de ani, depinde ce vrei sa reprezinti in exponatul tau asa esti clasat si jurizat. Mai exact: vrei sa faci un tort de Craciun te clasezi la litera B, vrei sa faci exponat de nunta, ai litera B, este doar un exemplu. Asta te ajuta sa te prezinti si sa prinzi curaj sa fii la masa cu cei mai tari maestrii, care chiar daca expun, tu te simti incurajat nu sfidat. Este mare lucru! O sa para straniu dar ar fi ca un summit al torturilor si prajiturelelor. Se vorbesc toate limbile pamantului si esti prieten cu toti, fiind acolo cu acelasi scop: sa castigi si mai ales sa impresionezi! Se fac schimburi de impresii, de retete, sfaturi, aflii o multime de lucruri noi si mai ales iti faci prieteni. Toti sunt foarte amabili si doritori sa ti explice ce nu cunosti. Te imbratiseaza cu drag si ti vorbeste de zici ca te stii cu el de o viata, chiar daca respectiva persoana este cel mai mare artist si castigatorul marelui trofeu, tot modest este. Se desfasoara pe parcursul celor doua zile, cursuri intensive pentru initiere sau pentru prezentare de noi produse oe piata. Ai doua zile la dispozitie sa-ti faci un bagaj consistent de cunostinte si relatii in domeniu. Esti un castigator din start, indiferent de rezultat. Pentru mine dupa competitia de anul trecut de la Manchester, este un mare pas inainte si o motivatie in plus pentru viitor!

R.: Cati participanti au fost si ce tari au fost reprezentate la aceasta competitie ?

E. C.: Au fost 2500 de participanti si o echipa de 32 de jurati.

R.: Va rog sa ne faceti o scurta descriere a tortului cu care v-ati inscris in concurs.

E. C.: Tematica am numit-o: “Totul despre … Romania” desi este foarte greu sa redai totul. Avem o tara atat de frumoasa incat este greu sa redai doar in cateva secvente si am optat atunci pentru ce este mai cunoscut la noi: cultura, arta si portul popular. La baza am asezat statuile celor doi fauritori, respectiv Traian si Decebal si o mini harta a Romaniei. Apoi am dezvoltat conceptul prin traditii de la ei in zilele noastre: Mancarea romaneasca pe care oricare turist o iubeste, micul si sarmalele noastre, painea in cuptorul de tara imbracat in blidele pictate cu motiv trafitional. Tuica romaneasca sau apa de foc cum o numesc englezii, reprezentata prin plosca trafitionala pictata, vinul romanesc cunoscut peste tot in lume si adorat pentru gust, lanurile de grau si floarea soarelui precum si mierea noastra pe care toti o iubesc pentru gust si calitate. Am ales ca repere geografice, cate putin din cele trei colturi ale tarii sa reprezint unirea, respectiv: Castelul lui Dracula de la Bran pe care oricare turist il stie, Dunarea cu pelicanii si varietatea de vegetatie si pasari, Sfinxul, desigur nu puteam sa nu adaug Brancus cu masa tacerii, coloana infinitului si poarta sarutului, celebra poarta maramureseana asezate la intrarea in biserici si la oricare casa precum si fantana sculptate in stilul specific. Am optat ca port popular zona din care vin si desigur vioara care este baza muzicii in oricare zona a tarii si care a insotit romanul la orice prilej de bucurie sau necaz, tot pe corzi de vioara sau exprimat. Desigur in top, am ales stema Romaniei si desigur sigla aniversara ! Este totul comestibil si fiecare exponat in parte sculptat manual. Ore multe de munca si nesomn. Se putea si mai bine si poate si mai mult, dar de aceasta data asa am ales, macar o particica din dorul de casa si din dragostea de neam sa o exprim asa.

R.: Cum a fost primita de juriu creatia dumneavoastra? 

E. C.: Este foarte greu sa ma exprim cum a fost primit exponatul, dar pe parcursul zilei de cat am stat, toti erau curiosi si mirati de migala cu care s-a creat. M-am simtit onorata, avand in vedere ca multe din exponatele din concurs iti taiau rasuflarea doar cand le priveai, cat de impresionante si migaloase erau. Dau un exemplu doar. Diana cu copiii, creati in bust sau Big Ben-ul, sau din India zei si zeite in marime impresionanta, sau flori din pasta de zahar, la care iti vine sa le mirosi cat de natural sunt expuse sunt de nedescris minunatiile pe care le gasesti. Cu toate acestea am obtinunt diploma de merit pentru participare si o motivatie in plus sa perseverez. Ma simnt foarte motivata sa particip pe viitor si la alte competitii si neaparat sa revin la anul la Cake International cu ceva si mai bun, dar pot impresiona si mai mult. Avem o tara minunata, asa ca nu vor fi probleme cu tematica. Refac din bucatele mici Romania si o fac cunoscuta atat cat imi sta in putinta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.