Început de şcoală cu zâmbete forţate

Ieri, 13 septembrie – în devans cu două zile, din ordin ministerial direct ! -, a început un nou an şcolar. Oricine (poate doar cu excepţiile ipocrit-demagogice ale unor înalţi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi judeţene) poate vedea cu ochiul liber că acest început este sub cele mai negre auspicii din ultimii 20 de ani. Noul an şcolar porneşte fără o lege curată a educaţiei naţionale, fără salarii decente pentru cadrele didactice, fără prea mulţi părofesori care să mai creadă cu adevărat în misiunea lor pedagogică, fără condiţii materiale corespunzătoare, fără perspective certe, dar cu o serie de directori cocoţaţi sau plantaţi artificial pe criterii politice în funcţii şi cu o grămadă de temeri, frustrări profesionale şi probleme lesne agravabile de la o zi la alta.

În şcolile din municipiul Satu Mare au avut loc festivităţi scurte, marcate mai ales de zâmbete forţate care încercau să mascheze catastrofala situaţie de fapt a învăţământului, încercându-se mai degrabă – atît din partea cadrelor didactice, cât şi a părinţilor – să nu se ştirbească, măcar aparent, din micile bucurii ale elevilor care se reîntorc în unităţile de învăţământ.

La Liceul Teoretic Negreşti Oaş, directorul Gheorghe Grec a declarat pentru Sătmăreanul că “probleme majore nu sunt în deschiderea acestui an şcolar. Corpul profesoral este asigurat în întregime. Nu există la ora actuală ore neacoperite. Probleme au fost la catedra de fizică, dar prin plata cu ora şi cumul s-au rezolvat. Ne-am bucura dacă în anul şcolar 2010-2011 am putea egala, cel puţin, reuşitele anului şcolar 2009–2010.”

Dezamăgirea vine odată cu plecarea copiilor în străinatate, fenomen din ce în ce mai accentuat în Ţara Oaşului: “Din păcate, în anul şcolar 2010-2011 foarte mulţi elevi părăsesc ţara, părăsesc sistemul de învăţământ, iar populaţia şcolară este în scădere accentuată. Pe de altă parte, foarte multe fete se căsătoresc la vârste fragede, fără a avea o experienţă de viaţă  suficientă”, afirmă directorul liceului negreştean.
Schiţând un zâmbet mai degraba interesant, directorul Gheorghe Grec a pomenit şi despre starea materialo-didactică din Liceul Teoretic: “Din punct de vedere material s-a reuşit schimbarea parţială a unor geamuri, s-au recondiţionat săli de  clasă, iar  una dintre acestea a fost renovată în intregime, atât cu ajutorul părinţilor, cât şi din fondurile proprii. Din păcate, cheltuielile materiale s-au redus cu 20% şi probabil spre sfârşitul anului vor fi probleme cu facturile.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.