Dr. Laura Bota: „Campaniile politizate de prevenţie a sănătăţii, ineficiente fără implicarea statului!”

Dr. Laura Bota

Dr. Laura Bota, membru în Colegiul Medicilor Satu Mare, susţine că evenimentele derulate de partidele autohtone sub forma unor acţiuni de conştientizare a populaţiei asupra diferitelor probleme de sănătate ale românilor sunt lipsite de eficienţă cât timp autorităţile statului nu sunt interesate de rezolvarea acestora. Medicul sătmărean a oferit exemplul campaniilor naţionale derulate de organizaţiile de femei ale formaţiunilor politice pe tema prevenirii apariţiei cancerului la sân.

„Efectele acestor campanii sunt, de cele mai multe ori, de promovare a partidelor, şi mai puţin de informare a populaţiei. Femeile trebuie să conştientizeze de la vârste timpurii despre importanţa prevenţiei cancerului la sân. Ele trebuie să cultive ideea de a se studia şi de a-şi face explorări imagistice preventive încă de la 30 de ani, şi nu doar atunci când ajung într-un stadiu avansat al posibilelor afecţiuni. Un rol determinant în astfel de demersuri îl au instituţiile statului, autoeducaţia, şi mai puţin campaniile politice. Partidele ar trebui să se ocupe de legi şi mai puţin de a-şi face reclamă”, a apreciat dr. Laura Bota.

Pe de altă parte, medicul sătmărean susţine necesitatea unei mai mari implicări a statului în abordarea prevenţiei cancerului la sân.

„Consider că autorităţile abilitate ale statului, respectiv Ministerul Sănătăţii şi structurile sale din teritoriu, au obligaţia principală de a efectua campanii de informare cu privire la apariţia şi prevenţia acestor afecţiuni grave şi traumatizante. În al doilea rând, actualul Guvern trebuie să înceteze cu pomenile electorale şi să aloce mai mulţi bani pentru construcţia unor noi spitale, precum şi pentru perfecţionarea cadrelor şi asigurarea medicamentelor necesare. Nu putem avea permanent un sistem de sănătate la limita subzistenţei, în condiţiile în care oricum ne confruntăm cu un deficit uriaş în ceea ce priveşte resursele umane şi financiare, în raport cu ţările europene”, a mai afirmat Laura Bota.

Preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară Satu Mare este de părere, de asemenea, că pe lângă acţiunile preventive, statul trebuie să întreprindă mult mai mult decât acum şi în cazul reconstrucţiei mamare în cazul pacientelor operate pentru cancer la sân.

„Dacă totuşi se ajunge în astfel de situaţii delicate, este vital ca femeile trecute printr-o astfel de traumă să poată scăpa de amintirile neplăcute, iar reconstrucţia mamară ar trebui garantată de stat. Mai mult decât atât, trebuie urmărită şi evoluţia fiicelor pacientelor, deoarece specialiştii susţin că există un risc de 70 la sută pentru o fiică să se îmbolnăvească ulterior de boala mamei. Astfel, este nevoie de depistarea precoce a anomaliilor mamare care pot evolua spre diagnosticul final de cancer la sân, iar aceste analize sunt cu atât mai necesare cu cât ele pot indica gradul riscului expunerii la îmbolnăviri. Sper ca şi în România să se producă în scurt timp efectele benefice ale cazului Angelinei Jolie, respectiv o mult mai bună cunoaştere a pericolelor acestei boli, deoarece, la un an după intervenţia suferită de cunoscuta actriţă, numărul testelor genetice a crescut exponenţial la nivel mondial”, a conchis dr. Laura Bota.

Dr. Laura Diana Bota

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.