Contractele prenupţiale şi de logodnă previn prejudicii ulterioare

Luna august a fiecărui an este una plină-ochi cu nunţi. Oamenii se duc în trombă pe la Starea Civilă, rostesc un “DA” emoţionat şi pornesc pe drumul sinuos al căsniciilor de tot felul. În ultima vreme, însă, parcă nu se mai aruncă în valurile căsătoriei chiar orbeşte (mă rog, nu atât de mulţi ca în perioada ante-crizată), ba se fac auzite voci care – din filme americane, reviste de drept şi experienţe occidental-căpşunaristice – susţin că ar fi nevoie ca, preventiv, să se ia măsuri de siguranţă de genul contractelor prenupţiale.

Acest gen de acte reprezintă, în noul Cod civil, un soi proaspăt de contract – în actul normativ contractele prenupţiale se numesc “convenţii matrimoniale”. De fapt este vorba despre acorduri civile care stabilesc (eventual cu scheme, desene şi tabele amănunţite anexate la contractul-cadru) modul de împărţire, în caz de nefericit divorţ, a bunurilor dobândite după încheierea căsătoriei.

Mai mult, fiind un act civil liber consimţit de cei doi viitori soţi (potenţiali “divorţanţi”, nu ?), convenţia poate include bunurile avute de fiecare înaintea căsătoriei, bunuri care în actualul cod încă în vigoare nu pot face obiectul partajului judiciar. În lipsa acestei “convenţii matrimoniale” se aplică actualele prevederi, conform cărora în caz de divorţ bunurile se împart în mod egal între cei doi (foşti) soţi.
Până aici, totul pare limpede, cel puţin în teorie, chiar logic. Doar că logica asta poate fi al naibii de înşelătoare ! Iată în continuare un exemplu logic şi legal de raţionament … greşit. Scrie în lege că toate căsătoriile trebuiesc încheiate în faţa ofiţerului de stare civilă pentru a fi recunoscute de stat ? Zice. Dar – şi aici apare lacuna de logică (a celui care scrie articolul de faţă sau a legiutorului ? nu-i foarte limpede…) a unei stări de fapt – contractele prenupţiale NU mai au nici o treabă cu Starea Civilă. Căsătoria, da – convenţia, ba.

Potrivit celor declarate pentru Sătmăreanul.net de Ionel Torja – director executiv al Serviciului Public Comunitar de Evidenţa a Persoanelor Satu Mare -, “în momentul de faţă, contractele prenupţiale nu se înregistrează la Starea Civilă – şi nici nu vor fi înregistrate la SEIP. Chiar dacă este un act prevăzut de noul Cod Civil, acest gen de convenţii se vor încheia la notariate, fiind vorba de înţelegeri scrise prealabile căsătoriei care se referă la cuplurile care nu au copii. Astfel că din acest punct de vedere, noi vom avea treabă cu căsătoriile, nu cu acesate contracte prenupţiale”.

Codul civil  mai instituie şi logodna, definită ca promisiune scrisă de căsătorie. Ruperea abuzivă a logodnei va putea conduce la acordarea de daune logodnicului prejudiciat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.