Cine pleacă şi cine rămâne în Primăria Negreşti

Cine pleacă şi cine rămâne? Şi unde ? – întrebari tot mai frecvente în rândurile bugetarilor (şi nu numai ale lor) în aceste crâncene timpuri de criză. Nesiguranţa creşte în fiecare zi în proporţie geometrică. Sigur este doar că măsurile de austeritate luate de guvern in iunie 2010, prin diminuarea salariilor cu 25%, cresc numărul funcţionarilor publici care doresc încetarea contractului de muncă.

Din primăria oraşului Negreşti Oaş trei persoane au plecat şi nici alţii nu se simt prea bine – mai sunt destui angajaţi din această instituţie care-şi manifestă într-un fel sau altul această dorinţă.

500 de lei – leafa medie în primăria Negreştiului

Primarul oraşului Negreşti Oaş, Nicolae Bura, susţine că lucrurile care se întâmplă cu funcţionarii publici şi personalul contractual dovedesc  sfidarea principiilor autonomiei locale prin faptul că stabilesc atât numărul, cât şi  modul de încadrare a personalului în instituţii ale administraţiei locale, ceea ce îngreunează semnificativ activitatea de promovare şi angajare a  personalului.

Pe de altă parte, nivelul de salarizare fiind actualmente foarte scăzut ( în medie, la primăria oraşului Negreşti Oaş salariul se situează în zona de 5 milioane lei vechi/lună,”ceea ce face ca ,iată, în ultimul timp o serie de angajaţi ai primăriei să solicite încetarea contractului de muncă pentru a se  îndrepta spre alte domenii”, a declarat Nicolae Bura pentru Sătmăreanul.

Având în vedere şi ordonanţa guvernamentală de blocare a posturilor care  rămân neacoperite, primarul oraşului Negreşti Oaş este conştient că aceste  decizii ale angajaţilor vor avea în cele din urmă grave repercusiuni asupra  activităţii primăriei.

“La muncă egală, salariu egal !”

Lipsa de analiză temeinică şi realistă a problemelor de personal la nivelul primăriilor a făcut ca ordonanţa 63/2010 privind stabilirea numărului de  angajaţi la nivelul acestor instituţii ale administraţiei publice locale să determine la unele dintre ele creşteri nejustificate ale numărului de angajaţi, iar la altele o diminuare exagerată, ceea ce de asemenea îngreunează  exercitarea atribuţiilor ce le revin.

Primarul Nicolae Bura crede cu convingere in necesitatea urgentă a unei  analize realiste amănunţite în legătură cu toate primăriile din ţară, exprimându-se astfel: “Cred că o analiză  temeinică, pe categorii de localităţi, privind structura de personal a acestora ar duce atât la reducerea cheltuielilor de personal, cât şi la exercitarea în condiţii normale ale obligaţiilor faţă de cetăţeni.” El propune, de asemenea, o analiză pentru stabilirea salariilor pentru fiecare angajat în parte, în aşa fel încât să se poată  atrage cu o bună pregătire în aparatul primăriilor.

O altă problemă extrem de serioasă, în opinia primarului Nicolae Bura, ar fi nerespectarea principiului “pentru muncă egală, salariu egal”. În  administraţia publică, in mod deosebit, ar trebui stabilite salarii pe funcţii şi  posturi şi nu în funcţie de vechimea celor angajaţi, la care sigur se adaugă şi sporul de vechime ca o recunoaştere a continuităţii în activitate.

“Altfel este inechitabil ca un tânăr care-şi începe activitatea, angajat fiind prin concurs, să aibă salar – pentru ocuparea unui post identic – mai mic  decât un angajat cu vechime mai mare care face aceeaşi treabă. Sunt convins că ar trebui ca autoritatea publică locală să aibă autonomie pentru organizarea şi stimularea angajaţilor în funcţie de aportul pe care şi-l aduc în realizarea salariilor”, a ţinut să  precizeze primarul Nicolae Bura.

Învăţământul se va duce de râpă

Unităţile de învăţământ trebuie să constituie o prioritate pentru fiecare primar in parte. La acest capitol, primăria Negreşti Oaş nu are probleme de moment, afirmă Nicolae Bura. Rămâne de văzut dacă, după reducerea bugetului cu 20%, fondul de salarii va rezista .

Pe de altă parte, şcolile negreştene se confruntă cu “fenomenul migrării”.  Există profesori navetişti ai liceelor din Negreşti Oaş cărora, potrivit legii, primăria trebuie să le suporte cheltuielile de transport. “Este un lucru cert că această modalitate de mişcare a cadrelor didactice dintr-o localitate în alta va duce la creşterea cheltuielilor”, zice primarul. Nicolae Bura se arată sceptic,  afirmând că ” va scădea calitatea învăţământului pentru că orele vor fi făcute în fugă, între cele două curse de autobuz. În multe situaţii, se va  sfârşi cu lipsa de la ore, dacă este perturbat transportul acestora de la  domiciliu şi înspre domiciliu.”

Maria Moiş

2 Comentarii la "Cine pleacă şi cine rămâne în Primăria Negreşti"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.