Andrei Dascălu, careianul care va revoluţiona medicina modernă

Andrei-DascaluEchipa MIRA
Careianul Andrei Liviu Dascălu, împreună cu alţi trei tineri români Alina Călin, Andrei Cânţea şi Cosmin Mihaiu au conceput o platformă software medicală destinată recuperării pacienţilor cu handicap locomotor. Astfel, persoanele care suferă de probleme locomotorii, neurologice sau reumatologice vor putea fi ajutate prin proiectul MIRA să se recupereze mai rapid.  Potrivit specialiştilor din întreaga lume, ideea celor patru tineri informaticieni va revoluţiona medicina modernă, iar proiectul valoarează milioane de lire sterline. Pentru a dezvolta platform software cei patru români au înfiinţat şi o companie în Marea Britanie, MIRA REHAB, în cadrul căreia Andrei Dascălu din Carei este director tehnic. În prezent aplicaţia este testată în mai multe clinici din România şi Marea Britanie însă specialiştii susţin că ideea românilor noştri este un pas uriaş în ceea ce priveşte recuperarea bolnavilor cu probleme locomotorii.
Reporter: Cine este Liviu Andrei Dascălu?
Andrei Dascălu: În 2008 am absolvit Liceul Teoretic Carei, profil Matematică-Informatică iar în 2012, ca şef de promoţie Facultatea de Matematică- Informatică, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, specializarea Ingineria Informaţiei. În acest moment sunt masterand în anul II la specializarea Inginerie Software, la facultatea mai sus menţionată. De asemenea, sunt co-fondator şi CTO (chief tehnical officer / director tehnic) al companiei MIRA REHAB din Marea Britanie.
R.: Descrieţi vă rog programul care are menirea de a revoluţiona medicina modernă. De unde s-a născut ideea acestui proiect?
A.D.: Proiectul MIRA s-a născut în momentul în care împreună cu trei colegi de facultate ne-am decis să participăm la concursul “Imagine Cup 2011”, organizat de Microsoft, unul dintre cele mai mari concursuri de tehnologie din lume. Tema concursului a fost dezvoltarea unei aplicaţii care să rezolve una dintre cele mai mari probleme ale lumii, propuse de ONU, printre care se numără: sărăcia, educaţia, sănătatea, mediul etc. După mai multe discuţii în echipă despre proiectul pe care să îl dezvoltăm şi să îl prezentăm la concurs, am decis să fie MIRA.
Denumirea MIRA, vine de la Medical Interactive Recovery Assistant, şi este o platformă software medicală care ajută la recuperarea pacienţilor cu dizabilităţi locomotorii printr-o modalitate inovatoare, distractivă şi mai rapidă. Această platformă are două component. Una este destinată persoanelor medicale, oferindu-le beneficii precum: gestionarea pacienţilor, crearea de sesiuni de reabilitare adaptabile în funcţie de problema pacientului, monitorizarea de la distanţă (de acasă) şi poate cele mai importante sunt statisticile care prezintă progresul pacienţilor în urma exerciţiilor efectuate. A doua componentă este cea destinată pacienţilor pentru care s-au creat o suită de jocuri şi exerciţii medicale dezvoltate sub îndrumarea unor persoane medicale specializate cu care colaborăm şi care sunt dezvoltate pe principiile terapiei ocupaţionale. Astfel, concentrarea pacientului nu mai este pe membrul afectat ci pe realizarea obiectivelor din joc/ exerciţii. Pentru interacţiunea cu jocurile medicale folosim o tehnologie relativ nouă, senzorul Microsoft Kinect, prin care pacientul şi mişcările lui sunt monitorizate de la distanţă fără a i se ataşa ceva pe corp.
R.: În ultimii ani aţi obţinut, împreună cu echipa din care faceţi parte o serie de premii la diverse concursuri, atrăgând atenţia unor firme importante de pe mapamond. Vă rog să treceţi în revistă câteva dintre aceste realizări.
A.D.: În 2010, ne-am calificat la faza mondială de la “Imagine Cup 2010” din Varşovia (Polonia), cu proiectul “Caregamer”. În 2011, ne-am clasat între primele şase echipe la etapa mondială de la New York City (USA), a concursului “Imagine Cup”, cu MIRA. În octombrie 2012, am intrat în acceleratorul HealthBox London UK pentru o perioadă de 3 luni, obţinând o finanţare, training-uri şi mentorhip pentru compania constituită de noi, MIRA REHAB. În ianuarie 2012, MIRA a câştigat premiul pentru inovaţie (Innovation Award) în cadrul evenimentului “Healthbox European Innovation Day” de la Londra. În februarie 2012, compania MIRA REHAB a fost selectată printre primele 50 de startup-uri studenţeşti din lume de către Kairos Society, participând la New York Stock Exchange la eveniment şi decernarea premiilor.
R.: În ce fază se găseşte în momentul de faţă proiectul dezvoltat de echipa dumneavoastră?
A.D.: În acest moment, dezvoltăm în continuare aplicaţia şi o testăm medical colaborând cu diferite instituţii din România (Centrul Maria Beatrice Alba-Iulia) şi din Marea Britanie (Central Manchester University Hsospital, Guy’s and St. Thomas Hospital)
R.: Ce planuri de viitor aveţi?
A.D.: Să ne extindem pe mai multe patologii şi să obţinem o finanţare care să ne permită să angajăm personal pentru a putea să finalizăm produsul şi mai apoi să-l vindem.

 

Un Comentariu la "Andrei Dascălu, careianul care va revoluţiona medicina modernă"

  1. Pingback: Stiri din Satu Mare – Satmareanul

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.