Recensământul păsărilor la final


S-a terminat recensământul păsărilor în judeţele de frontieră. În judeţele Arad, Bihor, Timiş şi Satu Mare voluntarii implicaţi au inventariat păsările din 70 de cvadrate de 2×2 km de pe raza a peste 200 de localităţi.

Recensământul face parte din proiectul transfrontalier „Dezvoltarea unui sistem transfrontalier de monitorizare a păsărilor şi a unei baze de date on-line”, implementat în anul 2011 de Societatea Ornitologică Ungară, Societatea Carpatină Ardeleană Satu Mare, Societatea Ornitologică Română şi Grupul Milvus, finanţat în cadrul „Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013” din Fondul European de Dezvoltare Regională. În activitatea de conservare a naturii cooperarea transfrontalieră este esenţială având în vedere că atât valorile naturale, cât şi problemele de mediu nu ţin cont de graniţele de stat.

Scopul proiectului este asigurarea stării de conservare favorabilă a zonelor cu valoare naturală deosebită din regiunea de frontieră dintre România şi Ungaria. Pentru atingerea acestui scop este necesară o continuă monitorizare a schimbărilor stării de conservare a habitatelor şi speciilor de interes conservativ.

Szabó D. Zoltán, asistent universitar la Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Biologie-Geologie, expert de monitoring în cadrul proiectului: ” În cadrul proiectului a fost efectuat recensământul populaţiilor a mai multor specii de păsări. Activitatea de monitoring constă în primul rând în cercetări de teren, furnizând date preţioase despre efectivele populaţiilor şi starea de conservare a speciilor de păsări. Deoarece păsările sunt un grup de vieţuitoare sensibil la alterarea mediului, cu ajutorul datelor obţinute se pot modela schimbările intervenite la nivelul cadrului natural.”

Recensământul pe teren a păsărilor din cele opt judeţe (Arad, Bihor, Timiş, Satu Mare în România şi Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád în Ungaria) desemnate pentru monitorizare a fost realizat cu ajutorul voluntarilor. În cele patru judeţe din România datele au fost colectate de 4 coordonatori judeţeni şi 9 voluntari.

Scopul programului Monitorizarea păsărilor comune este urmărirea schimbărilor petrecute în starea populaţiei păsărilor comune. În perioada aprilie-iulie, voluntarii programului au efectuat recensământul în 70 de cvadrate de observaţii de 2×2 km, selectate în mod aleatoriu.

În cadrul programului Recensământul Berzei Albe, au fost înregistrate date privind cuiburile şi numărul puilor de berze în 200 de localităţi. Cu ajutorul acestor date se poate urmări succesul de reproducere a speciei, totodată se poate prognoza şi mărimea populaţiei.

Nagy H. Beáta, coordonatorul proiectului:  “Prelucrarea datelor colectate de voluntari va fi realizată folosind o bază de date on-line comună pentru cele două ţări, care va furniza informaţii la zi despre starea naturii din regiune. Voluntarii noştri pot încărca datele colectate şi au posibilitatea de a face comparaţie între observaţiile lor şi rezultatele obţinute de alţii. Cu ajutorul bazelor de date on-line voluntarii obţin informaţii actuale într-un mod interactiv despre ariile studiate, precum şi despre situaţia actuală a anumitelor specii şi grupuri de specii.”

Monitorizarea prin metode standardizate, bazate pe observaţii sistematice, are un rol deosebit de important în conservarea speciilor protejate şi a habitatelor naturale. În procesul de colectare a datelor despre păsări, care se desfăşoară de mai multe decenii, în acest moment participă câteva mii de voluntari. Datele colectate de ei indică foarte precis procesele, care se desfăşoară în sistemele naturale. Folosind aceste informaţii, organizaţiile neguvernamentale, care coordonează aceste programe, vin în sprijinul factorilor de decizie şi agricultorilor în luarea unor decizii corecte în elaborarea strategiilor de amenajare a teritoriului sau de gestionare a resurselor naturale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.