Dan Puric va conferenţia la Catedrala Ortodoxă din Satu Mare

Cunoscutul om de cultura Dan Puric va conferentia la Satu Mare despre omul liber. Acesta este asteptat duminica, 27 noiembrie, in orasul nostru.

Duminică, începând cu ora 17.00, va avea loc la Catedrala Ortodoxa “Adormirea Maicii Domnului”, conferința cu titlul “Omul liber” susținută de maestrul Dan Puric.

Dan Puric s-a născut la 12 februarie 1959. Este un actor și regizor român care a jucat atît în teatru, cît și în film.

“Rapsodul bucuriei” și “ortodoxul îmbisericit mărturisitor”, cum e numit Dan Puric în prefața unei cărți al cărei autor este, s-a născut la Buzău, dar a copilărit la Nehoiu. Pînă într-un punct, viața lui Dan Puric nu a avut nimic spectaculos. A plecat din Nehoiu la București, unde a făcut liceul “Nicolae Tonitza”. Avea talent la desen, dar el voia să facă teatru. A dat prima oară la Academia de Teatru și Film și a picat. Avea 18 ani și s-a angajat ipsosar pe un șantier din București. După un an, a mai încercat o dată la Teatru. De aceasta dată, eșecul l-a trimis în armată, unde și-a petrecut 18 luni din viață. Întors din militărie, a reușit să intre la Teatru, în clasa lui Dem Rădulescu. În 1985 și-a luat licența și a fost repartizat la Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani. A rămas acolo pînă în 1988, cînd s-a mutat în București, la Teatrul National I.L. Caragiale, unde are spectacole și astăzi.

De-a lungul timpului a interpretat roluri prime în piese de Aristofan, Shakespeare, Goldoni, Chase, Harwood, Marivaux, Gogol, Caragiale, Eminescu, Blaga și alții.

Totodată, a regizat filme și secvente publicitare pentru televiziune la Lausanne – Elveția, atracția sa către pantomimă concretizîndu-se în spectacole prezentate în regie proprie pe scenele teatrelor din Botoșani și București, dar și la Centrul Cultural European, fiind aplaudat deopotrivă la Viena, Novi Sad, Veneția, Budapesta, New York, Chicago, Toronto, Montreal. De asemenea, a susținut rolul principal într-un film co-producție romano – sîrbă în regia Mariei Marek.

Din 2001 este societar al Teatrului National București, activitatea sa fiind încununată cu: Premiul I la Festivalul de Film – Costinești (1987), Premiul special la Festivalul Pantomimei – St. Croix, Premiul pe 1996 la Chicago Artists International Program, Premiul “Constantin Tănase” la Festivalul Umorului,  Premiul UNITER conferit de Asociația Internațională a Criticilor de Teatru (1999) Premiul “pentru performanță în teatrul non – verbal”, Marele Premiu al Fundației Anastasia (2002), și altele. Din decembrie 2004 este societar de onoare al Teatrului Național.

În 2000 i s-a conferit Ordinul Steaua României în grad de Cavaler.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.