De ce se îngălbenesc frunzele toamna ?

În fiecare toamnă vedem cum frunzele copacilor se transformă din verzi în galbene, portocalii şi apoi în diferite nuanţe de roşu. Acest încântător spectacol de culori poate fi explicat foarte uşor prin câteva noţiuni de chimie.

Anumiţi compuşi chimici sunt prezenţi în frunze tot timpul anului, dar cantitatea lor creşte sau scade în funcţie de anotimp, de aceea culoarea frunzelor se schimbă.

Clorofila, care dă culoarea verde, este mai prezentă vara, iar toamna frunza produce mai puţină clorofilă, de aceea frunzele nu mai sunt verzi.

În schimb, luteina, un tip de carotenoide, care conferă culoarea gălbuie, devine mai intensă pe măsură ce clorofila este distrusă, astfel că frunzele îşi vor schimba culoarea în galben.

Beta-carotenul este o altă substanţă prezentă în plante. Ea absoarde culorile verde şi albastru şi reflectă roşul şi galbenul, de aceea frunzele vor părea portocalii. De asemenea, această substanţă dă culoarea specifică morcovilor.

Deşi producţia de beta-caroten scade toamna, la fel ca în cazul clorofilei, rimtul este mult mai lent şi chiar şi frunzele moarte au în ele o cantitate destul de mare de carotenoide.

Totodată, la începutul toamnei frunzele cresc sinteza de antocianină, un flavonoid care produce culorile roşu şi magenta. Nu se ştie exact rolul acestui pigment, dar probabil că are menirea să apere frunza de producţia excesivă de lumină, prelungindu-i astfel viaţa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.