Trei fosti vamesi de la Halmeu, dați pe mâinile judecatorilor. Ce spun procurorii DNA ?

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților DOBRESCU NICOLETA MANUELA, NAGY VASILE și VANCIU PAVEL, la data comiterii faptelor controlori vamali în cadrul Biroului Vamal Halmeu.

Aceștia sunt acuzați de infracțiunea de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor din fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2007–2008, inculpații Dobrescu Nicoleta Manuela, Nagy Vasile și Vanciu Pavel, în calitatea menționată mai sus, ar fi consemnat în documentele vamale pe care le-au întocmit fapte necorespunzătoare adevărului, în sensul că, prin Vama Halmeu au tranzitat România, spre Ucraina, un număr total de 17 mijloace de transport încărcate cu mărfuri de proveniență extra-comunitară – China. În realitate, aceste mărfuri nu au ajuns în Ucraina.

Aceste demersuri au creat condițiile pentru ca taxele datorate bugetului Uniunii Europene, ca urmare a valorificării pe teritoriul UE a mărfurilor respective, să nu mai fie achitate.

În această modalitate, bugetul general al Uniunii Europene a fost prejudiciat cu suma totală de 721.557 lei, reprezentând taxe vamale și taxe speciale, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal.
În vederea recuperării prejudiciului, procurorii anticorupție au instituit măsura sechestrului asigurător asupra conturilor celor trei inculpați”.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Satu Mare cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Precizăm că cei trei inculpați au mai fost trimiși în judecată pentru săvârșirea unor infracțiuni similare, cauză în care a fost pronunțată o hotărâre definitivă de condamnare (http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=7020).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.