Arheologii au descoperit Cetatea Sătmarului ! Vezi locația (Fotogalerie)

Arheologii sătmăreni au identificat o parte a fortificațiilor cetății premoderne a Sătmarului, sub fostul Teatru de vară din centrul municipiului.

Fortificațiile descoperite au fost construite din lemn, țăruș și pământ bătătorit, având rolul, potrivit arheologului Szocs Peter, să oprească ghiulele.

Pe lângă fortificații, arheologii au mai scos la lumină și vase de provizii, o ghiulea, obiecte din metal, etc.

Cetatea Sătmarului a funcționat între 1560 și aproximativ 1720.

Prima cetate, ridicată din pământ, la începutul mileniului II (prin 1006-1010) a fost distrusă în timpul invaziei mongole din anul 1241. După retragerea invadatorilor, în locul cetăţii de pământ a fost ridicată o fortăreaţă de piatră,

După ce familia Bathory a modificat albia Someşului, cetatea se afla pe o insulă, legată de maluri prin trei poduri. În anul 1562, cetatea a fost asediată de o oaste otomană, condusă de Ibrahim, paşa din Buda, şi de Maleoci, paşa din Timişoara.
Fortificaţia a fost incendiată de oaastea transilvană după un asediu austriac, din cadrul războiului dintre Habsburgi şi principele Transilvaniei. Fortificaţia a fost refăcută din ordinul marelui general austriac Lazarus von Schwendi, după planurile arhitectului italian Ottavio Baldigara.

Fortăreaţa din Satu Mare a continuat să fie un punct cheie şi în timpul Războiului Curuţilor, dintre Francisc Rakoczi al II-lea şi Casa de Austria. Francisc Rakoczi al II-lea a poruncit, în anul 1705, ca zidurile cetății să fie distruse, pentru a nu fi recucerită de austrieci.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.