Executorul judecătoresc Gabriel Valentin Kiss, trimis în judecată de DNA

dna

Executorul judecătoresc Gabriel Valentin Kiss din Satu Mare a fost trimis azi, 23 iulie în judecată, sub control judiciar, de către procurorii DNA. În sarcina acestuia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu și spălare de bani.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, la data de 28 iunie 2011 a fost înregistrată la B.E.J. Kiss Gabriel Valentin cererea părților civile, prin care acestea au solicitat executarea silită, pentru suma de 360.400 euro, a Statului Român, prin Ministerul Finanțelor Publice – DGFP Satu Mare, în baza titlului executoriu, respectiv sentința civilă a Tribunalului Satu Mare, definitivă și executorie, prin care s-a stabilit acordarea către acestea de despăgubiri prin echivalent pentru terenul în suprafață de 6.214 metri pătrați.

La data de 16 decembrie 2011, până la pronunțarea unei soluții irevocabile, cauza privind acordarea de despăgubiri aflându-se la acel moment în recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), în contul de consemnări al B.E.J. Kiss Gabriel Valentin a fost virată suma de 1.603.548 lei, din care 1.564.928,88 lei (360.400 euro) reprezentând valoarea despăgubirilor și 38.619,71 lei reprezentând cheltuielile de executare aferente dosarului.

Ulterior, prin decizia ÎCCJ din 14 noiembrie 2011, s-a statuat că în acțiunile întemeiate în baza Legii nr. 10/2001, prin care se solicita obligarea Statului Român de a acorda despăgubiri bănești pentru imobilele preluate în mod abuziv, Statul Român nu are calitate procesuală pasivă.

În acest context, anticipând soluţia irevocabilă ce urma să fie pronunțată de ÎCCJ în recurs, părțile civile au solicitat inculpatului Kiss Gabriel Valentin în mai multe rânduri să restituie Statului Român suma de 1.603.548 lei.
Tocmai ca urmare a admiterii recursului, pe rolul Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti s-a constituit un dosar civil având ca obiect contestaţia la executare formulată de Ministerul Finanțelor Publice ca reprezentant legal al Statului Român în contradictoriu cu părțile civile, în cadrul căruia, la data de 24 mai 2012, s-a dispus restituirea executării silite în cuantum de 1.603.568 lei către Statul Român.

În perioada 9 martie-2 mai 2012, în pofida cererilor de restituire a sumelor de bani către Statul Român, depuse de părțile civile, la biroul executorului judecătoresc, Gabriel Valentin Kiss a procedat, în mod abuziv și nelegal, la redistribuirea sumei de 1.603.568 lei în 35 de dosare execuționale.

Întrucât Ministerul Finanțelor Publice a virat în contul de consemnări al B.E.J. Kiss Gabriel Valentin sumele aferente despăgubirilor acordate în 22 de dosare dintre cele 35, realizându-se astfel în cazul acestora o dublă plată, Gabriel Valentin Kiss, în aceeași manieră nelegală, în perioada iunie 2012 – august 2013, a efectuat o nouă redistribuire a sumei de 938.721,70 lei, încasată pentru cele 22 de dosare, în cadrul altor 199 dosare execuționale, ce priveau alți creditori și alte titluri executorii, fără legătură cu dosarul execuțional nr. 160/2011.

Ulterior, Gabriel Valentin Kiss a retras din sumele redistribuite și a folosit în interes personal ori al biroului executor judecătoresc suma de 1.113.005,4 lei, cu titlu de cheltuieli de executare.

Ministerul Finanţe Publice, s-a constituit parte civilă în dosarul penal, cu suma de 1.603.548,69 lei, actualizată cu rata inflației la care se adaugă daune interese moratorii sub forma dobânzii penalizatoare începând cu data ieșirii din patrimoniul statului a acesteia, respectiv 16 decembrie 2011 și până la data achitării efective.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Oradea cu propunerea de a se menţine măsura preventivă dispusă în cauză.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.