Adrian Bota, trimis în judecată de DNA

bota

În cursul zilei de azi, 21 mai, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a lui Adrian Bota, ofițer de poliție în cadrul IPJ Satu Mare. Polițistul sătmărean este acuzat de luare de mită, în formă continuată; trafic de influență, în formă continuată şi două infracțiuni de spălare de bani.

În același dosar a fost trimis în judecată și Vasile Nagy, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de complicitate la spălare de bani.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Adrian Bota, la data comiterii faptelor ofițer de poliție în cadrul IPJ Satu Mare – Serviciul Cercetări Penale (în perioada 2006-2008), a pretins și primit de la un denunțător bani și bunuri totalizând 180.000 euro, constând în: suma de 24.000 de euro, două terenuri în valoare de 150.000 euro la acea dată, alte bunuri mobile (obiecte de mobilier, plata contravalorii unor obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte etc.).

În schimbul primirii foloaselor menționate, inculpatul Bota a promis că, își va încălca atribuțiile de serviciu cu ocazia instrumentării unui dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, dosar ce îi fusese repartizat, în sensul că va audia mai multe persoane în sensul dorit de denunțător, urmând ca acele declarații să fie folosite de acesta în vederea admiterii unei cereri de revizuire aflate pe rolul Tribunalului Satu Mare și a pronunțării unei hotărâri de achitare. Totodată, acesta a promis că „va interveni direct pe lângă judecătorul de la Tribunalul Satu Mare la care fusese repartizată inițial cererea de revizuire, respectiv indirect pe lângă un judecător din cadrul Curții de Apel Oradea, prin intermediul unui polițist, pentru ca aceștia să admită în fond cererea de revizuire și să pronunțe hotărâri de achitare a denunțătorului.

De asemenea, Adrian Bota i-a solicitat denunțătorului ca, în schimbul contraprestațiilor mai sus menționate, să-i transfere dreptul de proprietate asupra a două terenuri situate pe raza municipiului Satu Mare (teren deținut în drept și în fapt de denunțător), respectiv pe raza comunei Viile Satu Mare (teren deținut în fapt de denunțător).
Pentru a disimula identitatea reală a beneficiarului celor două terenuri primite ca titlu de mită, respectiv cu titlu de trafic de influență, inculpatul Bota Adrian i-a dispus denunțătorului să încheie două contracte de vânzare cumpărare a acelor bunuri în care, drept cumpărători, au figurat persoane apropiate din cercul relaţional al celor doi inculpaţi, fără ca acestea să achite vreodată prețul acelor terenuri.

Inculpatul Nagy Vasile, la solicitarea inculpatului Bota Adrian, a găsit persoanele respective, cu toate că ştia că, prin încheierea acelor contracte de vânzare cumpărare, terenurile îi reveneau de facto inculpatului Bota Adrian, ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni de către acesta.

Procurorii anticorupţie au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile, precum şi poprirea sumelor de bani existente şi viitoare în conturile deţinute de inculpatul Bota Adrian”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor cu propunerea de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii luate în cauză.

4 Comentarii la "Adrian Bota, trimis în judecată de DNA"

  1. Pingback: Vezi ce obligații i-au impus magistrații orădeni polițistului Adrian Bota | Satmareanul

  2. Pingback: Un nou termen în dosarul lui Adrian Bota | Satmareanul

  3. Pingback: Adrian Bota rămâne sub control judiciar | Satmareanul

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.