Vineri se constituie legal zona metropolitană Satu Mare

rentea-gheorghe

Vineri, 26 aprilie va avea loc Adunarea generală de constituire a zonei metropolitane Satu Mare. Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă organizate azi, 24 aprilie de către primarul municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica şi de consilierul domniei sale, Gheorghe Rentea, cel care se ocupă de realizarea acestui proiect.

În luarea de cuvânt edilul-şef al Sătmarului a subliniat faptul că „vreau să fiu bine înţeles. Zona metropolitană nu va înlocui Consiliul Judeţean (CJ). Această zonă va funcţiona şi cu participarea CJ”. În continuare Gheorghe Rentea a subliniat importanţa constituirii zonei metropolitane Satu Mare şi asta din perspectiva exerciţiului bugetar 2014-2020. „Avem practicile altor zone metropolitane. Nu trebuie să vă ofer în acest sens decât exemplele municipiilor Oradea, Iaşi, Constanţa şi a fondurilor pentru dezvoltare atrase de comunităţile respective. Şi vă mai spun un lucru. În intervalul 2014-2020, România va beneficia de 7,4 miliarde de euro destinate dezvoltării regionale. Prin constituirea acestei zone vom avea un atu în plus în ceea ce priveşte accesarea banilor europeni”.

De asemenea, Rentea a făcut o scurtă istorie a evoluţiei proiectului zonei metropolitane Satu Mare spunând că idea îi aparţine dr. Dorel Coica. „La început au fost doar zece localităţi care doreau să adere la această zonă metropolitană însă în prezent sunt în număr de 26, ceea ce reuneşte o populaţie alcătuită din 243.600 de locuitori”.

Primarul Dorel Coica a subliniat faptul că în această zonă nu este inclusă comuna Botiz „deoarece edilul de acolo nu doreşte să facă parte din zona metropolitană. De asemenea, aşteptăm hotărârea de consiliu de la Vetiş. Adunarea generală de constituire a zonei metropolitane Satu Mare va avea loc vineri, la ora 10.00, aici în sala de şedinţe a Consiliului Local, după care urmează toate procedurile de înregistrare din punct de vedere juridic”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.