55 de lucruri simple prin care sa-ti dezvolti inteligenta emotionala

emotional-intelligence

  1. Practică zilnic 1 minut de emoții pozitive. În acel minut străduiește-te să vezi lucrurile pozitive de lângă tine. Dacă nu poți un minut, încearcă cu 30 de secunde. Sau 10.
  2. Dis de dimineață ieși în aer liber. Trezește-te devreme și ieși la o plimbare sau alergat. Sau doar o cafea pe balcon.
  3. În timp ce ai emoții negative, observă-te. Observă-le. Ce anume le-a cauzat? Este reacția ta justificată? Dacă da, ești sigur? Scrie totul pe hârtie, dar fii onest cu tine însuți.
  4. Învață să râzi de tine însuți. Învață să te iei singur peste picior, cu umor. Evită să fii exagerat de serios.
  5. Învață să nu mai iei la modul personal ceea ce ți se întâmplă. Majoritatea problemelor care apar sau care ne sunt create de altcineva nu sunt îndreptate special împotriva noastră. Nu ți se întîmplă doar ție, cu toții “beneficiem” de aceleași probleme. Citește “Cele patru legăminte” de don Miguel Ruiz.
  6. Găsește unul sau mai mulți parteneri de evoluție, care să te susțină și să-ți ofere feedback. De preferat să fie la un nivel apropiat ție, astfel încât să puteți evolua în paralel și să vă susțineți reciproc.
  7. Spune „Îmi pare rău”, „Ai dreptate” și „Îmi cer scuze”.
  8. Oprește-te, respiră încet și zâmbește. Mergi mai departe.
  9. Plimbă-te. Zilnic. Dacă nu ai vreme de plimbare, fă astfel încât să parchezi mașina la câteva sute de metri de locul de muncă sau să te cobori cu 1-2 stații mai repede din autobuz pentru a putea merge pe jos. În timp ce o faci, uită-te la clădiri, copaci, lumea de pe stradă. Încetinește ritmul.
  10. Fă-ți pe balcon o mică grădină. Dacă nu ai balcon, pune o jardinieră cu flori la geam. Acordă zilnic puțină atenție și îngrijiri acelor plante.
  11. Există alimente care ajută la crearea unei stări emoționale pozitive, prin substanțe precum serotonina. Printre cele mai cunoscute astfel de alimente sunt bananele și ciocolata. O carte bună pe subiectul acesta este „The Good Mood Diet” de Judith Wurtman.
  12. Încearcă o dietă mai ușoară, mai sănătoasă. Eventual cu sfatul medicului tău mănâncă mai puține alimente grase, mai multe legume și fructe.
  13. Pune o floare în vaza de pe masă. Dacă nu ai vază, cumpără una sau folosește un pahar.
  14. Fă-ți ordine în lucruri. Dăruiește-le pe cele care nu-ți mai sunt necesare. Vezi aici câteva idei despre cum să faci asta.
  15. Bea apă. Hidratarea ajută la îmbunătățirea stării emoționale generale.
  16. Fă complimente. Nu aștepta ceva în schimb. Mulțumește atunci când le primești. Zâmbește.
  17. Cântă sau fredonează o melodie. Inteligenta emotionala se construiește pe emoții pozitive.
  18. Începe un jurnal de succese. Scrie în el micile lucruri pe care le-ai realizat. Marchează acele succes și bucură-te de ele.
  19. Fă-ți un program de exerciții cardiovasculare. Exercițiile cardio sunt cunoscute ca fiind printre cele mai eficiente metode de a genera emoții pozitive.
  20. Vezi filme care te pot inspira, filme în care te poți regăsi sau te ajută să devolți emoții pozitive. Găsești o listă imensă de filme bune cu trailere cu tot în lista cu 101 filme motivaționale care trebuie văzute într-o viață.

Citește aici restul lucrurilor pe care le poți face

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.