UDMR nu este de acord cu împărțirea României în 8 regiuni

mate-andras

Liderul de grup al deputatilor UDMR, Mate Andras Levente, a declarat ca formatiunea din care face parte nu e de acord cu o impartire a Romaniei in 8 regiuni si nici cu alegerea indirecta a sefilor acestora, de catre consilierii locali si judeteni.

„Nu acceptam acele regiuni”, a spus Mate Andras pentru Ziare.com.

El nu a precizat insa cate regiuni doreste UDMR, spunand ca asteapta inca sa vada proiectul cu care va veni Guvernul Ponta.

Mate Andras s-a aratat si impotriva alegerii sefilor acelor regiuni altfel decat prin vot popular.

„Daca facem regiuni si vor avea competente, sefii lor trebuie alesi direct”, si-a exprimat opinia deputatul UDMR.

Premierul Ponta spune ca ar prefera ca sefii viitoarelor regiuni de dezvoltare sa fie alesi de consilieri judeteni, locali si de primarii din zona respectiva, dar votul sa fie pe baza unei norme de reprezentare, iar primul mandat al acestora sa dureze de la sfarsitul acestui an pana in 2016.

„Propunerea mea este, inca o data va spun care e optiunea mea si eventual a USL, dar decizia ramane sa fie luata de Parlament, propunerea mea este sa fie alesi indirect, sa nu mai facem alegeri directe de catre alesii locali din regiunea respectiva, consilieri si primari, o medie de 700-800 de alesi locali”, a afirmat el la Realitatea Tv, conform Newsin.

Ponta a explicat ca trebuie gasita o norma de reprezentare, pentru ca nu poti sa lasi „ca primarul de la Craiova sa aiba un vot, la fel ca primarul dintr-o comuna cu o mie de locuitori”.

„Se pot alege imediat, fara campanie electorala si fara cheltuieli daca referendumul e in septembrie, oricand in octombrie poti sa-i alegi. Primul mandat trebuie sa fie pana in 2016”, a adaugat primul-ministru.

UDMR si-a mai aratat opozitia fata de o impartire a Romaniei in 8 regiuni, corespunzatoare actualelor regiuni de dezvoltare, si in 2011, cand era la guvernare alaturi de PDL si UNPR.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.