Jandarmul care l-a încătuşat pe Gabor Kereskenyi a fost declarat nevinovat


După mai bine de doi ani de luptă cu justiţia din România, jandarmul care i-a pus cătuşe fostului viceprimar al municipiului Satu Mare, Gabor Kereskenyi a avut câştig de cauză în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti. Ioan Săbăduş a fost astăzi, 14 noiembrie, achitat de la toate capetele de acuzare de către judecătorii din capitală.

Calvarul acestuia a început după ce în aprilie 2010, în pauza mare a meciului de baschet dintre CSM Satu Mare şi ICIM Arad, acesta i-a pus cătuşe fostului viceprimar Kereskenyi. Incidentul a pornit după ce căpitanul (acum în rezervă) Ioan Săbăduş a refuzat să semneze raportul de joc, întocmit de comisarul Federaţiei Române de Baschet. Kereskenyi i-a cerut să semneze raportul în ami multe rânduri însă Ioan Săbăduş nu a semnat motivându-şi gestul prin faptul că acest lucru nu i s-a cerut înaintea meciului. Văzând că la toate insistenţele sale, jandarmul refuză să semneze, Kereskenyi a avut o convorbire cu prim-adjunctul IJJ Satu Mare, Dorel Gheţea, după care i-a replicat lui Ioan Săbăduş, că asemenea mentalitate face de ruşine Jandarmeria Română.

Apoi, fostul viceprimar a pornit spre sala de joc, moment în care a fost încătuşat. Cu toate că acesta a fost eliberat doar la câteva minute după incident, Kereskenyi a declarat că va depune plângere împotriva căpitanului Săbăduş. Acest lucru s-a şi întâmplat iar de atunci Ioan Săbăduş îşi caută dreptatea în justiţie.

Pe data de 5 iunie 2012, magistraţii Tribunalului Militar din Cluj-Napoca l-au găsit vinovat pe Ioan Săbăduş, condamnându-l la o lună de închisoare cu suspendare „pentru participaţie improprie la comiterea infracţiunii de purtare abuzivă”. De asemenea, instanţa l-a mai condamnat pentru „continuarea infracţiunii de insubordonare” la o pedeapsă de două luni închisoare. Totodată, instanţa a dispus suspendarea condiţionată a pedepsei pe durata termenului de încercare de 2 ani şi 2 luni.

Nemulţumit de soluţia dată de magistraţii clujeni, Săbăduş a făcut recurs la Curtea de Apel Bucureşti unde, potrivit soluţiei pronunţate astăzi, Ioan Săbăduş a fost achitat la toate capetele de acuzare.

Potrivit celor declarate de către acesta „toate problemele mele au început din momentul în care i-am pus cătuşe lui Kereskenyi. Acesta, împreună cu Avram (Gheorghe Avram, inspectorul şef al IJJ Satu Mare) şi Gheţea (Dorel Gheţea, prim-adjunctul IJJ Satu Mare), au complotat împotriva mea şi mi-au băgat pe gât un număr de 12 infracţiuni … găinării. Eu aşa le numesc. Ei, din cele 12 infracţiuni, magistraţii din Cluj l-au redus cu cinci, ajungându-se astfel la şapte. Am făcut recurs la Curtea de Apel Bureşti unde acestea au fost reduse la trei după care, până la finalul procesului am fost achitat. Este vorba de nişte prostii. Spre exemplu, un jandarm când se întoarce din concediul de odihnă trebuie să raporteze la şeful unităţii. Însă şi acesta era în concediu. Unde să fi mers? La el acasă? Sau, am fost obligat ca după orele de serviciu să mă duc la tragere. Nu m-am dus, astfel că mi-au mai găsit o infracţiune, şi anume neexecutarea ordinelor. Adică tot felul de prostii ca să atârne greu la dosar”.

Căpitanul Săbăduş a fost trecut în rezervă pe motive de indisciplină, începând cu data de 15 iulie 2012.

16 Comentarii la "Jandarmul care l-a încătuşat pe Gabor Kereskenyi a fost declarat nevinovat"

  1. Pingback: Jandarmul care l-a incatusat pe fostul viceprimar Kereskenyi, a fost declarat NEVINOVAT de catre Curtea Militara de Apel Bucuresti.| Despre Jandarmeria Romana

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.