Fragmente din epopeea ilegalităţilor comise de şefa de la Paşapoarte, Simona Babici


De ani şi ani de zile, în legătură cu Serviciul de Paşapoarte Satu Mare – aflată în subordinea Direcţiei Generale de Paşapoarte din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor condusă de chestorul de poliţie Aurel-Vasile Sime şi, pe plan local, în „ograda” directă a Instituţiei Prefectului – au existat atâtea reclamaţii, sesizări şi zvonistică despre o multitudine de atâtea nereguli că nu ar încăpea în toate dulapurile din sediul instituţiei. Conform mai multor memorii formulate chiar de persoane din cadrul celor care muncesc la acest serviciu, la originea acestor nereguli, ilegalităţi, abuzuri şi alte variante asemănătoare ar fi tocmai şefa, comisarul şef Simona Babici (foto) care stă proptită în această funcţie de ani buni – mai exact, din 2004 – fără ca nimeni să o poată clinti din scaun.

La un moment dat, daraverile de la Serviciul de Paşapoarte Satu Mare s-a aflat şi în atenţia Corpului de Control al Ministerului Administraţiei şi Internelor. Degeaba.

Nereguli şi ilegalităţi confirmate oficial

În premieră şi în exclusivitate, Sătmăreanul oferă opiniei publice concluziile Direcţiei Generale Control şi Audit Intern – Corpul de Control din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor care se referă la o serie de nereguli şi ilegalităţi comise nonşalant de şefa Serviciului de Paşapoarte Satu Mare, comisar şef Simona Babici.

Prezentăm în cotinuare câteva din aspectele grave confirmate de Corpul de control al MAI în ceea ce priveşte activitatea Simonei Babici. Astfel, în documentul oficial se afirmă că la nivelul conducerii MAI s-a dispus efectuarea unei diagnoze a activităţii Serviciului de Paşapoarte „având în vedere situaţia tensionată constatată în relaţiile dintre lucrători”. Şi urmează câteva concluzii concrete năucitoare(sublinierile din text ne aparţin):

1 – „Din verificări a rezultat că afirmaţia de face referire la faptul că şeful serviciului ar fi obligat pe agentul principal Ardelean Persida să consemneze în evidenţe fapte neconforme cu relitatea în ceea ce priveşte prezenţa cadrelor la serviciu S.P.C.E.E.P.S. Satu Mare se confirmă parţial, motiv pentru care urmează a fi dispuse măsuri în conformitate cu prevederile Legii nr. 360/2002 privind Statutul Poliţistului.”

2 – „Aspectul potrivit căruia cms. şef Babici Simona ar fi solicitat p.c. Marghitai Timea Maria să desfăşoare activităţi de natură extraprofesională în timpul programului de lucru urmează a fi analizat cu ocazia cercetării disciplinare dispusă în conformitate cu prevederile Legii 360/2002.”

3 – „Se confirmă faptul că, la nivelul S.P.C.E.E.P.S. Satu Mare au fost colectate anumite sume de bani de la lucrători, în vederea constituirii unui fond necesar achiziţionării de bunuri în cadrul serviciului” (în document nu se precizează natura acestor „bunuri”, dar surse din cadrul Serviciului Paşapoarte ne-au declarat că era vorba inclusiv de cosmeticale pentru distinsa doamnă comisar şef Babici). „Având în vedere prevederile art. 43 lit. „e” din Legea 360/2002 conform căruia „poliţistului îi este interzis, în orice împrejurare, să colecteze sume de bani de la persoane fizice sau juridice”, conducerea MAI a dispus măsuri în conformitate cu prevederile actului normativ mai sus menţionat.”

4 – „În ceea ce priveşte modul de folosire a autoturismului de serviciu în interes personal de către şeful S.P.C.E.E.P.S. Satu Mare, s-a constatat că s-au încălcat prevederile O.m.a.i. nr. 599/2008, fapt pentru care conducerea MAI a dispus efectuarea unui control de specialitate pentru a e stabili cauzele şi împrejurările care au condus la această situaţie.”

5- „Cu privire la circumstanţele în care a fost găsită, depozitată şi valorificată verigheta de aur, urmează să se pronunţe unitatea de parchet competentă.”

6 – „Se confirmă faptul că, la nivelul S.P.C.E.E.P.S. Satu Mare, au fost colectate sume de bani de la lucrători, motiv pentru care s-au dispus măsuri în conformitate cu prevederile Legii 360/2002 privind Statutul Poliţistului.” Ceea ce nu se poate preciza în documentul Corpului de Control al MAI, semnat de comisarul şef de poliţie dr. Constantin Duvac – că doar nu era să consemneze aşa ceva într-un act oficial fără să „îşi dea foc la valiză” ! – este faptul că repetarea confirmării faptului că Simona Babici ar fi colectat bani de la subordonaţi nu este întâmplătoare sau eronată. Tura asta era vorba de strângerea de bani în scopuri caritable pentru şefimea de la Bucureşti (susţin surse din acest serviciu, precizare care apare şi în memoriile care au determinat efectuarea contrololului ale cărui concluzii le prezentăm acilea).

Pentru cine s-ar fi cules date despre politicieni ?

În concluziile Corpului de Control al MAI care a luat la verificări activitatea comisarului şef Simona Babici mai apar şi aspecte care, la o primă ochire, nu se bucură de conformitatea cu cruda realitate. Chiar şi aşa, tocmai aspectele verificate sunt cel puţin ciudate. Iată un exemplu: „Cu privire la faptul că agent principal Costinaş Angela ar fi listat din baza de date fotografii ale unor funcţinari publici şi politicieni din judeţul Satu Mare, la solicitarea cms. şef Babici Simona, nu au rezultat probe care să confirme acest aspect.”

No comment, nu-i aşa ? Oricum, cititorii Sătmăreanului pot vedea aici conţinutul integral al documentului Corpului de Control al MAI.

Ce spune Simona Babici ? Dar prefectul ?

Comisar şef Simona Babici a declarat pentru Sătmăreanul că nu vrea să comenteze în nici un fel concluziile Corpului de Control expuse mai sus. În schimb, şi-a exprimat încrederea în faptul că „totul se plăteşte în viaţă şi de cei care doresc răul altora sunt convinsă că se va îngriji Dumnezeu. Altceva nu am de spus pe această temă”.

Având în vedere că Serviciul de Paşapoarte Satu Mare este subordonată în teritoriu Instituţiei Prefectului, am solicitat un punct de vedere şi prefectului Radu Giurcă, îndeosebi în ceea ce priveşte lipsa oricăror reacţii ierarhic-superioare – de orice fel – chiar şi cazurile în care, cu toată aplicarea principiului „o mână spală pe alta”, organele de control ministeriale trag concluzia că există nereguli şi ilegalităţi. Prefectul Radu Giurcă a precizat că Serviciul de Paşapoarte Satu Mare este subordonat doar logistic Instituţiei Prefectului, deciziile referitoare la conducerea sau la personalul acestuia putând fi luate doar la nivelul Direcţiei Generale de Paşapoarte. În plus, prefectul Giurcă a declarat că, după evaluarea activităţii concrete desfăşurate de fiecare dintre angajaţii Serviciului de Paşapoarte Satu Mare, calificativele pentru munca desfăşurată în anul 2010 ale unora dintre aceşti angajaţi au fost scăzute de la „foarte bine” la „bine”. Iar pentru comisarul şef Simona Babici s-a propus doar calificativul „satisfăcător”, asta „mai ales din cauza faptului că există o continuă stare de tensiune în rândurile oamenilor care muncesc acolo şi există şi nereguli, eu nu le-aş spune neapărat ilegalităţi. Şi nu puteam să propun un calificativ mai bun pentru doamna Babici din moment ce nu a făcut dovada unei gestionări bune şi corespunzătoare a resurselor umane” ( a spus prefectul Radu Giurcă).

Dorin  Prunilă

21 Comentarii la "Fragmente din epopeea ilegalităţilor comise de şefa de la Paşapoarte, Simona Babici"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.