Informaţii la cota de avarie despre autorul crimei din Certeze

De obicei, conferinţele de presă există pentru a se comunica informaţii şi/sau opinii de interes public, nu poveşti cu babe surde. Dar mai sunt şi excepţii de la această regulă. Un exemplu de excepţie nefericită a fost conferinţa de presă care a avut loc azi, cu începere de la ora 15, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare, susţinută în principal de prim-procurorul Marinela Pop care a fost secondată de şeful IPJ Satu Mare – Constantin Ioan Taloş – şi de ofiţerii judiciarişti Marius Gânţă şi Vlad Vida.

Răspunsuri scoase cu forcepsul

Aşa cum şi-a început alocuţiunea prim-procurorul Marinela Pop, tema coferinţei de presă părea extrem de promiţătoare: informarea opiniei publice în legătură cu stadiul cercetărilor referitoare la înfiorătoarea crimă comisă în comuna Certeze în noaptea de 16/17 noiembrie a.c. După o activitate susţinută şi o muncă extrem de crâncenă, au fost identificate toate persoanele care au avut legătură, direct sau indirect, cu omorul deosebit de grav (considerat astfel din cauza circumstanţelor în care a fost comis) al cărui victimă a fost un bărbat în vârstă de 56 de ani, Petre Dragoş. Trăgând linie şi adunând, fix şase persoane au fost puse sub învinuire în acest caz: autorul omorului, complicele acestuia şi altele patru care au fost acuzate de favorizarea infractorului, nedenunţarea unei infracţiuni şi mărturie mincinoasă.

Vorbind despre „exemplul” ultimelor patru persoane pomenite mai sus, prim-procurorul Marinela Pop a afirmat că „dorim să aducem la cunoştinţa opiniei publice faptul că încercarea de inducere în eroare a organelor de cercetare penală şi mărturia mincinoasă sunt infracţiuni care se pedepsesc sever”. Practic, aceste patru persoane – una dintre ele fiind chiar concubina celui acuzat că ar fi săvârşit efectiv cumplita faptă – au dat telefon la Poliţie şi a indicat o cu totul altă persoană ca fiind prezumtivul asasin, ba chiar au mers cu tupeul până acolo încât au şi dat declaraţii în acest sens.

Cinci persoane (complicele şi cei patru mincinoşi) au primit deja mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile, iar cel considerat autor al omorului deosebit de grav a fost înhăţat azi dimineaţa la ora 8,45 „undeva în judeţ” (această ultimă informaţie „exactă” a fost obţinută de ziarişti abia după un tir de întrebări, nereuşindu-se obţinerea uneia mai precise pentru că nu s-a dorit acest lucru).

Evident că, pentru ca informarea opiniei publice să fie completă, ziariştii prezenţi au pus întrebări ajutătoare: care a fost modul de operare constatat în urma cercetărilor ? care a fost mobilul crimei ? dacă nu se poate face publică identitatea acuzaţilor, se pot oferi măcar ale informaţii despre statutul lor şi felul în care au fost implicaţi în crima de la Certeze ? La aceste întrebări – şi la multe altele, asemănătoare -, răspunsul prim-procurorului Marinela Pop a fost că „nu putem face publice informaţii din dosarul cauzei până nu va fi întocmit rechizitoriul „. Cu chiu, cu vai s-a mai „dezvăluit” faptul că toată tărăşenia s-a întâmplat pe fondul consmului de alcool, că victima a fost mai întâi lovită cu un par găsit la faţa locului şi după aceea a fost incendiată în magazia de lemne în care-şi ducea traiul şi că mobilul probabil a crimei ar fi fost răzbunarea – „au băut şi probabil autorul şi-a adus aminte de un conflict mai vechi” (comisarul Marius Gânţă).

Colaborarea şi profesionalismul, condiţii esenţiale

Dacă tot nu a fost dispusă să ofere ceva mai multe informaţii, prim-procurorul Marinela Pop a subliniat în schimb faptul că „în activităţile de prindere a unui criminal, toate structurile implicate au importanţă vitală, nu există unul mai important decât celălalt. În schimb, dacă fie şi unul singur din echipă – poliţist sau procuror sau medic legist – nu-şi face treaba, activitatea este îngreunată şi rezultatul se lasă aşteptat.”

Pentru rezolvarea cazului de omor de la Certeze, toată munca depusă pentru identificarea şi prinderea autorului şi a tuturor celor implicaţi s-a intensificat îndeosebi după data de 30 noiembrie. Marius Gânţă a scos în evidenţă buna colaborare între procurorul criminalist, comanda IPJ Satu Mare, medicul legist, postul de poliţie din Certeze, Poliţia Negreşti Oaş şi „un alt post de poliţie anume, pe care nu-l spunem acum” (cel din zona în care a fost prins azi dimineaţă prezumtivul asasin). Spre finalul conferinţei de presă s-a specificat faptul că se munceşte intens pentru ca indicatorii de siguranţă a opiniei publice sătmărenesă fie optimi, chiar dacă poliţiştii au rămas doar cu aproximativ 60% din salariile din iunie 2010 şi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare există doar o treime din necesarul normal de procurori. Alte informaţii coerente şi certe despre împrejurările concrete în care s-a înfăptuit crima de la Certeze… pauză. Atâta ni s-a spus, atâta scriem.

Dorin Prunilă

2 Comentarii la "Informaţii la cota de avarie despre autorul crimei din Certeze"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.