În cât timp ar putea construi chinezii un pod peste Someș. Ce spune primarul Kereskenyi Gabor (Video)

După ședința extraordinară de astăzi, 20 aprilie, primarul municipiului Satu Mare a împărtășit presei câteva impresii din vizita făcută zilele trecute în China, Coreea de Sud și Japonia. Potrivit acestuia, chinezii sunt interesați de a face investiții în România.

Kereskenyi spune că aceștia ar putea construi un pod de la A la Z, doar într-un an de zile.

„Când am prezentat oportunităţile noastre de investiții, unde bineînţeles prioritar este noul pod peste Someş, au întrebat de lungime de câte benzi ar conţine. Am zis că fără rampe e de 500 de metri, plus rampele 7-800 de metri. Aia e un fix pix pentru ei”, a declarat primarul.

De asemenea, Kereskenyi a rămas impresionat de unele aplicații moderne, implementate de către japonezi dar și de sud coreeni.

„Atât în Japonia cât și în Coreea de Sud, sau chiar în China am putut studia acele modele de Smarth City și Safe City, aplicații pe care consider că le vom putea implementa și în Satu Mare. Este vorba despre acele concepte care fac legătura între structurile de ordine publică, structurile pentru situații de urgență, semafoare, camere de luat vederi și funcționarea acestor sisteme și platforme integrate. Mai mult decât atât am vizitat centrele de control trafic atât din Tokio cât și din Seul. Și de acolo am putut să tragem niște concluzii pe care consider că le vom putea implementa și la noi”, spune primarul.

Edilul a declarat că împreună cu ceilalți primari de municipii a vizitat fabrica Huawei, a cărei specialiști ar fi chiar interesați să vină în România, dar și în Satu Mare pentru a gândi împreună strategii de implementare a aplicațiilor Smart City și Safe City.

„A fost încă o chestie foarte interesantă, de exemplu, care s-ar putea implementa și la noi, și anume, construirea de parcări supraetajate inteligente cu mecanisme de senzori și cu mecanisme de ridicare. Poate ați mai văzut. Șoferul iese din mașină și o macara cu senzori ridică mașina și o pune la loc, iar ulterior, coboară mașina și poți să pleci cu ea”, explică edilul.

Cu toate acestea, valoarea investiției în acest caz este destul de mare, și anume, 7000 de euro/pe loc de parcare. Aici este vorba doar despre mecanismul cu senzori, preț în care nu intră și construirea parcării.

Cu privire la investitorii chinezi, Kereskenyi spune că aceștia doresc să vină spre Europa, însă consideră că ar trebui relansate acele relații economice (și nu numai) româno-chineze care funcționau destul de bine în urmă cu câteva decenii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.