Cum arăta Spitalul Vechi, cu aproape 100 de ani în urmă (Foto)

Numele chirurgului vestit în toată Transilvania primelor decenii ale secolului trecut, dr. Lükő Béla (1883-1936), se leagă de Spitalul Vechi din Satu Mare, construit în Piața Latinității, azi Piața Eroilor Revoluției. Propunerea referitoare la construirea unui nou spital a fost acceptată de conducerea orașului în 1919, aceasta fiind aprobată imediat și de Ministerul Sănătății de la acea vreme.

O fotografie realizată cu aproximativ 90 de ani în urmă, ne dezvăluie cum arăta spitalul la începutul veacului trecut.

„Din 1907 s-a pus problema construirii unui nou spital. După lungi discuţii, conducerea oraşului a stabilit amplasamentul noului spital, undeva în zona terenurilor de sport. Din cauza războiului şi a lipsei de fonduri, acest proiect nu s-a putut realiza. Atunci dr. Lükő Béla a cerut Primăriei să cedeze pentru a servi drept spital, clădirea Şcolii de băieţi, nou construită în Piaţa Latinităţii”, scrie Iuliu Tankóczi în „Monografia oraşului Satu Mare”, lucrare apărută în 1936.

Propunerea a fost acceptată în 1919, fiind aprobată şi de Ministerul Sănătăţii.

Spitalul a fost extins în 1951, ocupând şi clădirea din vecinătate, construită în 1906 cu destinaţie de şcoală comercială superioară. Între cele două clădiri s-a construit un pasaj de legătură.

Primul director al noului spital a fost dr. Lükő Béla.

Marele chirurg a încetat din viaţă la 2 mai 1936.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.